Upphandlingar kostar mer än de smakar

Instabilitet, förvirring och förlorad identitet. Det är vad många medarbetare upplever när deras arbetsplats byter utförare.

Foto: Tord Olsson

Linköping2014-04-15 08:34

Det har Katarina Mattsson sett i en universitetsstudie hon gjorde i samband med en 15-poängs universitetskurs i förbättringskunskap.

Hon arbetar inom Råd och stöd och hennes studie rör hur anställda inom verksamheter inom socialpsykiatrin i kommunen har upplevt upphandlingar. Men resultatet går absolut att överföra på verksamheter inom LSS också, menar hon.

Den största förvåningen, när hon började sitt arbete, vad över det faktum att det inte finns några som helst studier om hur personal och tredje man påverkas av upphandlingar och byten av utförare.

De enda studier i den vägen hon hittat är gjorda utomlands och handlar om exempelvis järnvägar.

Hur upphandlingar påverkar det man brukar referera till som "mjuka värden" hittade hon inte.

– Ekonomiska analyser har gjorts som visar att man sparar pengar första gången man upphandlar men i kommande upphandlingar gör man inga direkta vinster.

I studien framgår att effekterna – på personalen – av en upphandling börjar redan när de får veta att verksamheten ska upphandlas och kan pågå upp till sex månader efter att en ny utförare har tagit över. Det handlar om lång tid. Medarbetare har uttryckt att under den tiden är de är inte lika duktiga på att ta hand om tredje part. Att vissa medarbetare var mera vana vid att byta arbetsgivare än sina kolleger visade sig inte spela någon roll. Upphandlingen tog ändå fokus från arbetet.

– Likheten mellan mellan socialpsykiatri och LSS är att det handlar om vård av människor med livslånga behov. Hur många gånger är det rimligt att de som bor i gruppboenden ska få sina liv upp och nedvända, frågar sig Katarina Mattsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om