Drygt 5 miljarder kronor skulle Linköpings kommun behöva betala för att få stadens nya järnvägsstation på en bro, i stället för direkt på marken.
– Det är ungefär lika mycket som vi lägger varje år på alla våra barn och ungdomar I förskolan, grundskolan och gymnasiet tillsammans.
En sådan kostnad är helt enkelt inte försvarbar. Därför går vi nu vidare med det markförlagda alternativet, sade kommunalrådet Kristina Edlund (S) vid en pressträff i Tornet på tisdagen.
Från Tornet kan man blicka ner över Kallerstadsleden. Det är just där som den nya stationen ska ligga när Ostlänken byggs. En förlängning av S:t Larsgatan kommer att leda rakt fram till stationen, är det tänkt.
Det är andra gången som Trafikverkets beräkningar sätter käppar i hjulet för Linköpingspolitikernas ambitioner. 2022 övergavs planerna på en järnvägstunnel under Linköping, sedan Trafikverkets kalkyl pekade på att den skulle kosta kommunen 20 miljarder kronor.
En upphöjd station hade haft en mindre barriäreffekt – biltrafik, busstation och parkering med mera hade fått plats under den. Men både Kristina Edlund och Niklas Borg (M) säger sig vara nöjda med en markförlagd station.
– Om inte skillnaden i kostnad varit så stor hade vi inte varit lika snabba med att avfärda det upphöjda läget. Men vi ser också att det markförlagda alternativet kan bli riktigt bra. Nu ska vi fortsätta arbetet tillsammans med Trafikverket för att få till en attraktiv lösning, säger Niklas Borg (M).
Läget vid Kallerstadsleden kritiseras för att ligga för långt från centrum. Hade det inte varit bättre att behålla det gamla stationsläget?
– Trafikverket har bedömt att det inte går. Dessutom hade det varit sämre ur ett stadsutvecklingsperspektiv. En järnväg har alltid en barriäreffekt, men nu flyttar vi den en bit bort. Steningestationen skapar enormt fina möjligheter för Linköping som stad att utvecklas, säger Niklas Borg.
– En stad växer ikapp sig själv. Det här kommer att vara en del av innerstaden när järnvägsstationen är byggd, säger Kristina Edlund.
Beslutet om att rata det dyrare, upphöjda alternativet ska klubbas i kommunfullmäktige 17 juni. Enligt Kristina Edlund har det förankrats hos oppositionen. Men Miljöpartiet är delvis kritiskt.
– Vi är tveksamma till om det blir så bra med station i Steninge. Det bygger på att innerstaden ska växa runt stationen, men Linköping växer inte så mycket längre, säger Gunnar Gustafsson (MP).
– Dessutom har Trafikverket hårda sparkrav på sig och att behålla den befintliga stationen är mycket billigare. Därför vill vi inte att det alternativet överges helt. Men om det blir Steninge kräver vi att Stångådalsbanan ansluts dit, fortsätter han.
Trafikverket vill inte ansluta Stångådalsbanan/Tjustbanan till den nya stationen i Steninge utan har föreslagit en slutstation i Tannefors, samt en anslutning till stambanan mot Norrköping. Det förslaget har fått tummen ner av kommunledningen, vars motförslag är antingen slutstation i Hackefors – eller en ny dragning runt flygplatsen till Steningestationen. En sådan sträckning beräknas kosta runt två miljarder kronor, och Niklas Borg betonar att det i så fall är Trafikverket som får betala den.
– Vi kommer tillsammans med kommunen att titta på Stångådalsbanan, parallellt med järnvägsplanen för Ostlänken. Vi ska landa i en välavvägd lösning, säger Trafikverkets tf regiondirektör Peter Bernström.