Upploppsforskare: "Kan hända överallt"

Upploppen i Husby skulle kunna hända i vilken större storstad som helst. Det menar Stefan Jonsson, professor i etnicitet vid Linköpings universitet.– Politiker och polisen skördar vad de själva har sått, säger han.

Foto:

LINKÖPING2013-05-22 08:45

Han har bland annat forskat på upplopp och är inte det minsta förvånad över det som just nu sker i Husby. Han ser två tydliga förklaringar till kravallerna. Det ena är att Husbyborna, precis som många andra människor som lever i utsatta förorter, har blivit "förlorare i samhällsutvecklingen" under det senaste decenniet.

– Vad den delen av Sverige har sett är stadiga försämringar av levnadsvillkoren. Livet har blivit dyrare, arbetstillfällena färre, skolorna sämre och hyrorna har gått upp, säger Stefan Jonsson.

Dessutom har många av förortens kulturella och sociala välfärdsinrättningar lagts ner, påpekar han.

Polisen provocerar

Den andra, utlösande, förklaringen är händelsen när polisen sköt ihjäl en 69-årig man för en vecka sedan. En fredlig protest genomfördes utanför poliskontoret utan resultat och upploppen var ett faktum.

– Polisen har gått in på ett ogenomtänkt sätt utan att förstå att de här unga våldsbenägna männen är sugna på en fajt. Saken blir inte bättre av att polisen reagerar med starkt våld och rasistiska tillmälen, säger Stefan Jonsson.

I stället för att bringa ordning har polisens närvaro snarare provocerat. Mycket av förtroendet för polisen försvann efter kontrollerna av papperslösa i tunnelbanan, tror forskaren. Både polisen och politikerna har misslyckats, slår han fast.

"Ingen framtid"

– Det här inträffar när det finns stora grupper av i synnerhet unga män som känner att de inte har någon framtid och att det är meningslöst att ta del av samhället. De får sin sociala mening av utanförskapet, säger Stefan Jonsson.

Enligt honom är det sannolikt att en stor del av upploppsmakarna tillhör gruppen "neets" (se artikeln intill), det vill säga unga vuxna utan sysselsättning. Händelsen är inte unik för Stockholmsförorter, utan liknande protester skulle kunna ske i vilken större europeisk stad som helst, menar Stefan Jonsson.

Lära av Husby

Däremot ser han ekonomiska skillnader mellan Stockholm och Östergötlands båda största städer. I Stockholm har politikerna sänkt skatten istället för att ge utökad social service, medan det fortfarande finns utrymme för satsningar både i Norrköping och Linköping.

Alla projekt som är långsiktiga och engagerar stadsdelens egna invånare är av godo, enligt Stefan Jonsson.

– Det går att undvika sådana här problem och förhoppningsvis drar politiker både i Norrköping och Linköping lärdom av det som har hänt i Husby, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om