Detta efter att Christoffer Bernsköld (S) tagit upp frågan i tisdagens hälso- och sjukvårdsnämnd.
- Jag är glad att jag fick gehör för mitt förslag. Förhoppningsvis innebär detta att vi kan starta vaccinera unga kvinnor mot risken att i framtiden insjukna i en av de stora dödliga kvinnosjukdomarna, säger han.
Överklagan skjuts uppDet är beslutat att vaccinering mot livmodershalscancer (HBV-vaccin) ska bli en del av barnvaccinationsprogrammet. Men två leverantörer av vaccin som flera gånger överklagat den nationella upphandlingen, fördröjer vaccineringen.
Socialdemokraternas idé går ut på landstinget genom att auktorisera båda vaccinen skulle kunna göra vaccineringen till en del av vårdvalet. Flickor som vill vaccinera sig skulle då kunna få sprutan mot vad ett besök kostar på en vårdcentral och inte behöva betala fullt pris, som idag är enda möjligheten att vaccinera sig.
- Vi försöker vara konstruktiva i väntan på att tvisten ska lösa sig, säger Christoffer Bernsköld. Om många vaccinerar sig innebär det en vårdvolym som också pressar priset på vaccinet, tror han.
Staten betalarHälso- och sjukvårdsnämnden har uppdragit åt hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren att utreda förutsättningarna för ett vårdval när det gäller HPV-vaccin.
Staten betalar för vaccineringen mot livmoderhalscancer när den väl blir en del av barnvaccinationsprogrammet. Men avsatta medel har ännu inte fördelats på landstinget. Om det innebär att östgötalandstinget måste stå för hela kostnaden, som det innebär att "tjuvstarta" med vaccineringen, kunde inte Lena Lundgren svara på igår.
- Jag har precis fått uppdraget och inte hunnit sätta mig in i frågan, sade hon.