Uppskjutning sköts upp

Vädret vid rymdhamnen i Sydamerika var för dåligt.

Väntan. Satelliterna får vänta på uppskjutningen. Det får Ruag space personal i Linköping  också.

Väntan. Satelliterna får vänta på uppskjutningen. Det får Ruag space personal i Linköping också.

Foto: ESA

Linköping2014-08-21 12:26

På Ruag space i Linköping hade man förberett en nagelbitare framför storbildsskärmen, men nu får det vänta.

Två satelliter i Galileo-projektet som är EU:s eget navigationssystem – ett alternativ till amerikanska GPS – ska skjutas upp närmaste dagarna. Totalt handlar det om 30 satelliter. De innehåller avgörande teknik från Ruag space i Linköping, som bland annat levererar systemet för satellitens separation från raketen. Meningen var att satelliterna skulle skjutas upp med bärraketer från ESA:s rymdhamn i Kourou i Franska Guyana, Sydamerika. Det skulle ske klockan 14.31 på torsd a gen.

Men strax för lunch meddelade ESA att man avblåser med anledning av dåligt väder.

– Det har varit hög vindstyrka under veckan så det kan vara orsaken. Ännu är man inte inne i någon regnperiod, säger Jörgen Remmelg , platschef på Ruag i Linköping.

Uppskjutningar sker med stor precision, både beroende på väder och Jordens rotation. Man vill kunna placera satelliten på rätt plats i sin bana 2 500 mil över Jorden. För att optimera åtgången av bränsle och liknande vill man också få i väg raketen i exakt rätt vinkel.

– Det gör att man har ett så kallat "fönster" på en timme då allt står rätt. Sedan måste man flytta uppskjutningen ett helt dygn. I det här fallet har ESA inte meddelat någon ny tid inom 24 timmar, därför tror jag att et kommer att ta längre tid, säger Jörgen Remmelg.

– Vi har haft fyra personer på plats. De har monterat satelliterna på adaptern som håller dem under uppfärd och separerar dem, säger Jörgen Remmelg.

Se uppskjutningen här

www.http://www.esa.int/Our_Activities/Navigation/The_future_-_Galileo/What_is_Galileo

... Är Europas alternativ till amerikanska navigationssystemet GPS. Mobiler och andra GPS-mottagare kan redan nu använda sig av signalerna från de europeiska satelliterna. Förutsatt att mjukvaran är uppdaterad för att hantera Galileo. Än så länge är Galileos bidrag litet. Om man befinner sig på en punkt på jordklotet där man samtidigt kan få in signaler från alla sex satelliterna är noggrannheten lika stor som den blir när

systemet är fullt utbyggt. Men det är inte så ofta det inträffar, bara någon timme varje dygn.

Galileo skall vara fullt utbyggt 2018, med totalt 30 satelliter och samma noggrannhet dygnet runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!