US nonchalerade föräldrars oro – barnet skadades för livet

På US lyssnade ingen på föräldrarnas oro och därmed försenades upptäckten av den nyfödda flickans hjärtfel.

LINKÖPING 20150115
Genrebild på Universitetssjukhuset, US, Linköping.
Bilden: Södra entrn.
Bild Jeppe Gustafsson

LINKÖPING 20150115 Genrebild på Universitetssjukhuset, US, Linköping. Bilden: Södra entrn. Bild Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2016-02-09 16:30

Det anser IVO och kritiserar Universitetssjukhuset i Linköping för brister i handläggningen av patienten som lett till en försenad diagnos av hjärtfel och bristande dokumentation vid telefonsamtal med föräldrarna.

Barnet, som föddes 2012 blev efter några dagar hemma svår att väcka, hon fick skrikattacker, ville inte äta och hade kraftig hosta. Föräldrarna kontaktade barnakuten flera gånger men föräldrarna kände att ingen tog deras oro på allvar. Några månader efter födseln blev flickan okontaktbar. Hon fördes till US barnakut där hon blev inlagd. Då hade hon låg syresättning och flyttades till intensivvårdsavdelningen. Där drabbades hon av ett hjärtstopp som hävdes. Dagen därpå flyttades flickan till Karolinska sjuhuset där man upptäckte ett hjärtfel. Ytterligare en dag efteråt opererades hon i Lund. Några dagar efter operationen drabbades flickan av kramper och vid en undersökning av hjärnan påvisades hjärninfarkter samt en hjärnblödning.

I sin anmälan menar föräldrarna att om läkare och sjuksköterskor på US lyssnat på dem från första början hade barnet inte behövt få ett hjärtstopp och bestående skador som synskada och cp-skada.

IVO finner hanteringen från US sida märklig och skriver ..."anmärkningsvärt att ingen har tagit deras uppgifter om patientens hälsotillstånd med i en kritisk bedömning. Det förefaller som att man vid kontakterna förutsatt att patienten hade en luftvägsinfektion av virusgenes och styrt behandlingen helt utifrån detta".

IVO anser också att det faktum att föräldrarna upprepat sökte vård borde ha fått sjukvården att reagera genom att behålla patienten på sjukhus för en egen bedömning.

Myndigheten konstaterar också att det framkommer i journalhandlingar att det saknas dokumentation från de telefonrådgivningar som ägt rum och dessutom saknas en läkaranteckning efter ett besök på barnakuten. IVO skriver; "Det är av största vikt för patientsäkerheten att det av journalhandlingar går att utläsa patientens anamnes (bland annat vilka besvär som patient sökt för samt vilken rådgivning patienten har fått), vilken behandling som givits samt vilka åtgärder som planeras. Speciellt viktigt är det, som i detta fall, när patienten sökt flera gånger för samma besvär och flera olika hälso- och sjukvårdspersonal var inblandade över tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om