Utan dem skulle samhället stanna

Om de inte fanns skulle samhället falla samman inom några dagar. Det handlar om yrkeschaufförerna, som i dag firar sin alldeles egna dag.

Blivande yrkeschaufför. "Vi lär oss inte bara att köra lastbil utan också att sköta bilen och ta hand om kunder", berättar Andreas Fors, elev på Vretagymnasiets transportlinje.

Blivande yrkeschaufför. "Vi lär oss inte bara att köra lastbil utan också att sköta bilen och ta hand om kunder", berättar Andreas Fors, elev på Vretagymnasiets transportlinje.

Foto: Adam Wrafter

Linköping2016-09-09 18:39

Sedan i fjol firas Yrkesförarens dag den 9 september varje år, ett tillfälle att lyfta fram en yrkesgrupp som ofta är ganska anonym.

– Vi lossar livsmedlen på baksidan av butiken utan att du ser det. Och när du tankar är det vi som sett till att det finns bensin på macken, säger Marcus Ljungberg, ombud på Transport avdelning 4 i Linköping.

Marcus och hans kolleger har samlats framför Centralstationen i Linköping för att uppmärksamma Yrkesförarens dag. Här visas några fordon upp och alla som vill kan testa att köra lastbil, kranbil eller hjullastare i en simulator.

På ett anslag visas några exempel på vad som skulle hända om yrkesförarna lade ner sitt arbete. Redan dag 1 skulle värmeproduktionen upphöra och äldreomsorgen få problem med maten. Dag 2 skulle apoteken stänga, dag 4 skulle drivmedlen vara slut, dag 5 skulle det inte finnas rent vatten eftersom reningsverken inte har några kemikalier.

– Men många tror inte att jobbet är så viktigt. Det har låg status bland folk i allmänhet. Därför behövs den här dagen, för att lyfta fram yrkesgruppen, säger Andreas Fors, sistaårselev på Vretagymnasiets transportlinje.

Andreas och hans klasskompisar kan vara rätt säkra på att få jobb när de går ut skolan i vår. Branschen ropar efter chaufförer.

– De senaste åren har alla elever – som gjort vad de ska i skolan – haft jobb redan vid påsk, berättar hans lärare Kenneth Gustafsson.

Kul är det också, intygar Andreas Fors.

– Dagarna går fort och vi har roligt på skoltid. Även de som inte tyckte att högstadiet var så kul tycker nu att det är jätteroligt att gå till skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om