I dag är det svårt för alla kommuner att hitta förskollärare. Många kommuner, däribland Linköping, går ut och "raggar" potentiella medarbetare redan under deras utbildningstid. Men det räcker inte.
Andelen förskollärare i Linköping har sjunkit från drygt 50 procent till 45 procent. Långt ifrån det mål – med 70 procent förskollärare och 30 procent barnskötare på nybyggda förskolor – som kommunen vill nå i sommar. För äldre förskolor är målet 60-30.
– Att andelen sjunker är en följd av att vi har byggt ut förskolan så kraftigt den senaste tiden. Personalen räcker helt enkelt inte till, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Catharina Rosencrantz (M).
Något måste göras och Linköpings kommun har tagit initiativet att söka finansiering – hos Europeiska Socialfonden – för att kompetensutveckla barnskötare till förskollärare. Med på tåget finns de andra östgötakommunerna. Totalt handlar det om tvåhundra utbildningsplatser. Linköping och Norrköping har sextio platser vardera och resten får de mindre kommunerna dela på.
– Intresset för utbildningen har varit väldigt stort och det tycker vi är glädjande, säger Catharina Rosencrantz.
Övervägande delen av de som söker utbildningen är kvinnor, endast tre procent av de som sökt utbildningen är män. Å andra sidan är det en större andel än det antal män som, enligt uppgift, arbetar inom barnomsorgen i dag.
Linköping har tidigare haft det man kallar förskollärarlyft med ett liknande upplägg och det är detta som har "krattat manegen" för en uppföljning, enligt Catharina Rosencrantz.
I projektet ingår också en generell kompetenshöjning för att ge de barnskötare som saknar högskolebehörighet en sådan.
För den enskilde handlar det om sju terminers studier på halvfart. Man betalar själv en 20 procent tjänstledighet.
Förutsättningen för att projektet ska gå i lås är kommunen går in med kommunal finansiering de två, tre sista terminerna, till en beräknad kostnad på 3,6 miljoner kronor.
Läsåret 2018 beräknas förskollärarna vara färdiga med utbildningen.