Utbrott av resistent bakterie på US – tio har drabbats

En klinik vid Universitetssjukhuset har drabbats av ett utbrott av den multiresistenta bakterien VRE. Hittills har ett tiotal patienter drabbats och nu vidtar sjukhuset en rad åtgärder för att stoppa spridningen.

Ett knappt tiotal patienter på Universitetssjukhuset har drabbats av den multiresistenta bakterien VRE.

Ett knappt tiotal patienter på Universitetssjukhuset har drabbats av den multiresistenta bakterien VRE.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-10-27 15:39

Region Östergötland uppger att ett knappt tiotal patienter på lungsektionen inom cancer- och lungsjukvårdsenheten vid US har drabbats av den multiresistenta bakterien VRE (vancomycinresistenta enterokocker). 

– Det är ett allvarligt utbrott. Vi hoppas att de åtgärder som nu vidtas kommer att begränsa spridningen, säger Jens Raffelsberger, biträdande smittskyddsläkare. 

VRE är en tarmbakterie som är svårbehandlad eftersom den är resistent mot antibiotika. Bakterien drabbar ofta äldre och sköra personer som har sår eller som har nedsatt immunförsvar. Bakterien kan få fäste på ytor och är svår att städa bort. 

– De flesta som smittas är symtomfria. Men bland sköra patienter finns en betydande dödlighet, säger Jens Raffelsberger, som säger att det är viktigt att basala hygienrutiner inom vården nu följs. 

Det är första gången ett så stort utbrott av VRE har skett på US. Under sommaren skedde dock ett liknande utbrott på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. 

Jens Raffelsberger uppger att det nu har bildats en utbrottsgrupp på sjukhuset. I gruppen ingår bland annat representanter för cancer- och lungsjukvårdsenheten, smittskyddsenheten samt sjukvårdsledning. Samtidigt införs ett tillfälligt stopp för intag av nya patienter till lung- och onkologisektionen. 

Smittade patienter kommer att få kohortsvård – vilket innebär att det är en särskild grupp av medarbetare som jobbar med de smittade. 

– De här patienterna kommer att isoleras, säger Jens Raffelsberger. 

Sjukhuset börjar även med screening av patienter och inför ett förbud mot att flytta sängar mellan enheterna. Det är även aktuellt med noggrann städning av utrymmen. Att städa en vårdplats där det finns VRE kan ta upp till sex timmar.

Enligt Folkhälsomyndigheten sprids VRE lätt i sjukhusmiljö då de är, eller kan bli, resistenta mot alla kända antibiotika. Detta ger bakterierna en överlevnadsfördel i miljöer där mycket antibiotika används, till exempel på sjukhus.

Utbrott har tidigare skett på flera svenska sjukhus. År 2013 skedde ett större utbrott med drygt 300 fall i Gävleborg. 

VRE, som beskrevs för första gången i Storbritannien 1988, är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Ett fynd av VRE ska föranleda en smittspårning, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!