Det var med kort varsel som barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S) och utbildningsförvaltningens chef, Lars Rehnberg, fick beskedet att en grupp killar, alla ensamkommande barn från Eritrea, tänkte dyka upp i stadshuset för att ge sin syn på den undervisning de får nu.
Ungdomarna i gruppen har varit i Sverige i allt från några månader till två år. De går språkintroduktion på Anders Ljungstedts gymnasium och är besvikna över att det de uppfattade som ett löfte – att få ett grundskolebetyg för att läsa vidare – inte längre gäller.
– Vi har fått veta att det inte är skolans uppgift och det vi kan räkna med nu bara är undervisning i svenska, sa Hassen Sied.
Hassen Sied, Binjam Gbretnuse och Yemane Byhune gjorde sig till lite av företrädare för gruppen och det huvudsakliga budskapet från pojkarna är att de är rädda för att inte hinna få ett grundskolebetyg som gör att de kan börja på en yrkeslinje på gymnasiet.
– Nu blir varje dag i skolan bortkastad. Vilka utsikter har vi om vi utan grundskolebetyg hamnar hos Arbetsförmedlingen, sa en av dem.
De påpekade flera gånger att de vill utbilda sig, skaffa ett jobb för att kunna betala skatt och bidra som alla andra.
Deras hopp står till att Linköping omgående kan starta den så kallade tonårsskolan, som finns på förslag.
Båda utbildningsföreträdarna sa sig förstå situationen. En del av kritiken kan möjligen förklaras med missförstånd, men måste redas ut, var beskedet.
– Men det som rör kritiken mot kvaliteten måste vi kolla, sa Lars Rehnberg.
När det gäller tonårsskolan så finns den med i planerna, enligt Jakob Björneke.