Utredare brinner för elevers rätt till skolgång

Det finns många elever som uteblir från skolan trots att de skulle kunnat vara där. Det gör Malin Gren Landell arg. – Jag vill inte att samhället handskas vårdslöst med unga människors liv, säger hon.

Foto: Mikael Svensson/arkiv

Linköping2015-09-08 17:40

Nu får hon chansen att göra skillnad. Regeringen tillsätter nämligen inom kort en utredning om elever som inte går i grundskolan under långa perioder och utredare blir just Malin Gren Landell vid barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Linköping.

Hemmasíttare, så kallas ofta de barn och ungdomar som inte längre går till skolan. Enligt sju år gamla siffror fanns 600 elever som varit borta ett halvår eller längre från grundskolan. Det finns ingen aktuell statistik. Sannolikt både var och är fler. Inte heller finns någon exakt definition på långtidsfrånvaro.

– Egentligen skulle man redovisa frånvaro från skolan i statistik precis som för långtidsarbetslöshet eller långtidssjukskrivning. Frånvaron orsakar stora samhällskostnader förutom allt det som drabbar den enskilda människan.

Hon är psykolog och psykoterapeut, men forskar också. Hennes intresseområden är främst ångestsyndrom hos barn och ungdomar samt elevers skolfrånvaro. Hon disputerade 2010 med en avhandling om social fobi hos ungdomar: Hon har tidigare haft uppdrag för Socialstyrelsen och Skolinspektionen. 2010 kom hon ut med boken Blyga och ängsliga barn och förra året med Orolig och blyg i skolan.

Varför ömmar du för just detta att barn uteblir från skolan utan giltig frånvaro, det du kallar problematisk frånvaro?

– Ja, det gör jag verkligen, säger hon och funderar en stund på hur hon ska formulera sitt engagemang.

Så tar hon ny sats.

– Jag är arg för att det finns långvarig skolfrånvaro. Det är unga människors liv det handlar om och jag vill inte att samhället handskas så vårdslöst med deras utbildning. Det är deras framtid som står på spel. Det ska inte hänga på om det finns ett projekt i en kommun eller eldsjälar på en skola som jobbar med det här. Jag hoppas utredningen leder till att skolan blir mer likvärdig. Jag är så glad för att utbildningsministern tar tag i problemet.

Problematisk frånvaro börjar ofta med ströfrånvaro. Det finns oftast ingen enskild orsak till varför eleven till sist uteblir under långa perioder eller helt. Psykisk ohälsa, rädsla för att prata i klassen, jobbiga hemförhållanden, skolans bristande organisation samverkar. Mobbning är ofta också en tung faktor berättar Malin Gren Landell.

Snart får hon ägna sig drygt ett år åt problemet och det ser hon fram emot. Men officiellt är egentligen inget klart. Hon väntar på att direktiven till utredningen ska bli klara och att hon officiellt får uppdraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om