Utrikesministern besökte Malmen: "Viktigt bidrag"

Under tisdagen var utrikesminister Ann Linde (S) på besök i Linköping. Hon träffade personal på Helikopterflottiljen och pratade både om Nato och insatsen i Mali.

"Det var inget lätt beslut, men ger oss också möjlighet att få skydd", säger utrikesminister Ann Linde (S) om beslutet att ansöka om Natomedlemskap.

"Det var inget lätt beslut, men ger oss också möjlighet att få skydd", säger utrikesminister Ann Linde (S) om beslutet att ansöka om Natomedlemskap.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-08-16 19:37

Första anhalten var Malmen. Där fick utrikesministern provsitta en av Helikopterflottiljens helikoptrar. 

– Jag har haft förmånen att åka mycket helikopter, säger Ann Linde, från helikopterns förarsäte. 

undefined
Utrikesminister Ann Linde (S) får provsitta en helikopter medan piloter och tekniker berättar för henne om sina arbetsuppgifter.

Hon berättar att hon varit många gånger i Ukraina, första gången redan 1988. När hon sitter i helikoptern berättar hon om en helikopterfärd i Ukraina under de senaste åren, men innan den ryska invasionen. I helikoptern fanns både Ann Linde och Ukrainas utrikesminister, när helikoptern plötsligt gick sönder.

– Piloten var tvungen att glida ner med helikoptern för att landa. Han sa "vi kan inte störta när vi har två utrikesministrar ombord", skrattar Ann Linde. 

Flottiljens chef Mats Antonson inleder besöket med att berätta att Helikopterflottiljen är den sjunde största arbetsgivaren i Linköpings kommun och om den militära insatsen i Mali som avslutades i våras. 

– Det var svåra förhållanden med hotbild mot vår personal. 

undefined
"Här har det övats sedan 1500-talet och flugits i över 100 år", berättar Helikopterflottiljens chef Mats Antonson.

Några av Helikopterflottiljens piloter och tekniker berättar om helikoptern och visar utrustningen för Ann Linde, som får prova hjälm och sele. En av piloterna som är med under dagen berättar att han deltagit i insatsen i Mali, som går under namnet Task Force Takuba. 

– Det kändes bra att kunna göra skillnad. Det var nyttigt för mig som person, men också för förbandet. Ovärderligt. Samtidigt är det en stor personlig uppoffring, det ska man ha klart för sig, berättar piloten. 

Utrikesministern lyssnar uppmärksamt trots bullret från helikoptrar som lyfter i bakgrunden. 

– Det är fantastiskt att höra att man vill få möjligheten att göra skillnad. Det är just den inställningen vi vill ha. Det är viktigt för freden och för befolkningen, säger Ann Linde. 

Hon berättar att insatsen i Mali diskuterats flitigt bland utrikesministrarna. 

– Det är en svår politisk situation, där vi haft svenska killar och tjejer som deltagit med livet som insats. Det var ett oerhört viktigt bidrag från Sverige som har uppskattats i andra länder. 

undefined
"Aldrig tidigare har det gått så snabbt, men det är också för att man ser att vi kan bidra till Natos säkerhet och inte bara kostar säkerhet", säger utrikesminister Ann Linde (S) om Natoansökan.

Samtalet glider in på Nato. Ann Linde berättar att Helikopterflottiljen är en viktig del av det svenska försvaret. 

– Helikopterflottiljen och svenska soldater i allmänhet har gott rykte utomlands. Vi har fördelar med att ha välutbildad personal och bra materiel. Vår Natoansökan har gått i rekordfart. Tre fjärdedelar av länderna har redan godkänt Sverige och Finland som medlemmar. Aldrig tidigare har det gått så snabbt, men det är också för att man ser att vi kan bidra till Natos säkerhet, även om vår huvuduppgift är Sveriges säkerhet. 

undefined
"Insatsen i Mali var ett oerhört viktigt bidrag från Sverige som har uppskattats i andra länder", säger utrikesminister Ann Linde (S).

Ann Linde (S) berättar att den vanligaste frågan hon får är varför det var nödvändigt att överge alliansfriheten för Nato. 

– Alliansfriheten har tjänat oss väl under lång tid, fram till Rysslands invasion av Ukraina. Vi såg deras otroligt aggressiva sätt att angripa ett alliansfritt grannland med egen suveränitet. När Finland valde att ansöka om medlemskap, så skulle det innebära sämre säkerhet för Sverige att stå kvar utanför. Det var inget lätt beslut, men ger oss också möjlighet att få skydd. 

Även partikollegan och kommunalrådet Kristina Edlund (S) deltog under besöket. 

– Det är jättebra att hon är här. Vi är en kommun med lång historik inom försvaret och där även många arbetstillfällen är kopplade till försvarsindustrin. Vi måste jobba hårt för Helikopterflottiljens framtid, säger hon. 

Task Force Takuba

Task Force Takuba är en specialförbandsstyrka med militär personal från olika länder. Sverige deltog i insatsen på Mali med en helikopterburen snabbinsatsstyrka på ungefär 150 personer. 

Mali är ett av världens fattigaste länder, med konflikter mellan olika folkgrupper och våldsbejakande islamistiska grupper med kopplingar till Daesh och Al Qaida. 

Under våren 2022 avslutades den svenska insatsen och det finns i nuläget ingen svensk militär personal kvar på Mali. 

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!