Vaccinmotståndare försvårar vaccineringen i skolorna

Personer som är emot covid-19-vaccinet gör sina röster hörda i korridorerna på skolor runtom i Linköping. Det skapar oro och osäkerhet, enligt Åsa Strömberg, elevhälsochef på Linköpings kommun.

Åsa Strömberg, elevhälsochef i Linköpings kommun har fått reaktioner från rektorer då vaccinmotståndare sprider information i skolorna.

Åsa Strömberg, elevhälsochef i Linköpings kommun har fått reaktioner från rektorer då vaccinmotståndare sprider information i skolorna.

Foto: Lennart Lundwall, Wilhelm Sandelin Anton

Linköping2021-10-21 18:00

Sedan 11 oktober erbjuds unga i åldern 12–15 år vaccin mot covid-19. Nu genomförs även vaccinationsinsatser på skolorna inom Linköpings kommun. Skolorna tillhandahåller tid och lokaler medan regionen ansvarar för själva vaccineringen. 

Men arbetet går inte helt lätt, berättar Åsa Strömberg som fått reaktioner från rektorer. Beskedet får vi vid försök att få delta vid vaccineringen på någon skola, vilket har visat sig vara svårt. Få rektorer vill nog ha en artikel i tidningen dagen innan vaccinationsinsats ska genomföras, tror Åsa Strömberg.

– Det är knepigt för rektorerna att hantera, man vill inte ha diskussion på plats den aktuella dagen med dem som är vaccinationsmotståndare. Det har satts upp lappar på skolor i korridorer om varför man inte ska ta vaccin. Det har även skickats anonyma mail om det till skolpersonal. 

Hon berättar att skolpersonal även får frågor från föräldrar som är oroliga att barnen ska bli utpekade om de inte vaccinerar sig. 

– Men vi kommer aldrig veta vilka barn som kommer att vaccinera sig eftersom man kan göra det både i skolan, på vårdcentraler och vaccinationscentraler.

Är vaccinmotståndet knutet till vissa områden?

– Mailen är nog spridda ganska jämnt, men det är några skolor som har haft lappar i korridorerna.

Vilka årskurser handlar det om?

– Lapparna berör högstadieskolor. 

Både Linköpings kommun och Region Östergötland har efter händelserna kopplat in sina säkerhetsavdelningar för att se om några åtgärder behöver vidtas. 

Kerstin Jonsson, vaccinationssamordnare i Region Östergötland, känner till att det cirkulerat information som vittnar om ett vaccinationsmotstånd. 

– Vi har fått kännedom om en handfull brev som gått både genom våra verksamheter och på skolorna. 

Men vaccinationssiffrorna talar sitt tydliga språk och vittnar om en hög vaccinationsvilja, enligt Kerstin Jonsson.

– På nio dagar har vi lyckats vaccinera 32,6 procent av barnen och att vi vet genom andra undersökningar att vaccinationsviljan är hög.

Totalt omfattas 20 900 barn i ålder 12 till 15 år av vaccineringen. På onsdagen hade 6 841 barn fått sin första dos vaccin mot covid-19. Av dem har 60 procent tagit vaccin via skolan, vilket vi tidigare har berättat om.                       

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!