Merja är hantverkare och fönsterrenoverare i sin yrkesmässiga bakgrund. En dag mötte hon en riktig mästare på blyinfattat glas. Det var Tony Tolf, som hade ramateljé på Västra vägen i Linköping.
I dag driver Merja samma ateljé med inramningar men nu också med utställningar, hon är återförsäljare för Rejmyre och precis som mäster själv, arbetar hon med blyinfattningar.
Inte långt därifrån ligger vinkelhuset från 1800-talets slut, som Merja och hennes familj köpte för åtta år sedan. Vi går dit för att se exempel på blyinfattade fönster.
Huset i sig är förstås värt en egen historia.
Egentligen köpte familjen Lundqvist grannfastigheten. På köpet fick de det gamla huset, som ligger på en så kallad skafttomt en bit in från själva gatan. Så småningom började de renovera 1800-talshuset och flyttade dit i-stället.
Halva huset var från början en loge. Den var i dåligt skick och måste rivas. När bygglov skulle sökas blev det knepigt. Det fanns helt enkelt inget hus! Trots att det bott folk där i mer än 100 år!
Hela huset var rätt så nedgånget och med fönster enbart åt norr var det svårt att få upp värmen inne.
Nu är logen återuppbyggd och fönster finns i alla väderstreck för ljusets och värmens skull.
Den pyttelilla hallen har blivit stor och öppet välkomnande. Mellan kök och hall ger ett inbyggt vitrinskåp ljusinsläpp åt två håll samtidigt som Merja har full kontroll på sitt "finglas". Inne i skåpet brukar också finnas en blombukett, helt oåtkomlig för katten.
I köket samsas gammalt och nytt, precis som i övriga huset. Järnspisen har hämtats från drängkammaren, som fanns i byggnaden med loge.
Vi gnäller lite på Merja när vi ser att köksbänkarna har fläckar av olja, som inte trängt in i träet.
- Det är Tore (maken) som oljat in bänkarna. Och han som är kemist...
När Merja gnidit in resterande olja går vi på spaning efter blyinfattade fönster. På vägen ser vi en kakelugn.
- Huset har sex olika eldstäder, berättar Merja. Jag känner mig rik när jag kan elda och få varmt.
På en lång vägg hänger ett kollage av bilder och tavlor och barnens teckningar i fina ramar. Det finns mycket att titta på.
- Jag är en kollagemänniska, säger Merja som så småningom tänker fylla hela väggen. Det ska finnas punkter i ett hus att vila ögonen på.
Merja visar vägen till tvättstugan och ett maffigt och färgglatt blyinfattat fönster. Det ger inte bara insynsskydd och ljusinsläpp utan också en ständigt röd pelargon.
Merja gillar färg och säger sig ha svårt att vara återhållsam, fast hon gärna vill vara det i inredningen.
- Jag har väl två sidor, en sparsmakad och en färgsprakande.
De två badrummen har också blyinfattade fönster liksom en av badrumsdörrarna.
Blyinfattade fönster får tankarna att fara till kyrkor. Men på 1970-talet fick glaset ett uppsving i vanliga bostäder. Många hus satsade då på ett och annat blyinfattat fönster med klassika mönster som välvda bågar eller geometriska möster.
I dag används det också som inredningsdetalj till exempel i dörrar, badrumsfönster och i isolerglas och till lampor. Mönster, färger och former har blivit mycket friare.
Glaset skärs och formas efter ett mönster. Det blir en hel del spill och fönstren kostar därefter. 4 000 kronor per kvadratmeter för enkelt glas och inga krångliga mönster. Mer komplicerade mönster innebär mer jobb och ändå mer spill och blir alltså dyrare.
Nu har vi hunnit gå ett varv på övervåningen, hälsat på Eskil, en katt av rasen russian blue, med egen kattlucka in till badrummet där han gärna bor in sig på en handdukshylla.
Övervåningen i den gamla logedelen, som tidigare var helt igenbommad, är nu ett enda stort rum med en aftonbalkong utanför. Uterummen är viktiga: Frukostverandan vid köket och uteplats vid entrén, så fångar man den sol som visar sig från tre olika håll.