"Vad väntar politikerna på?"

Barnen ska ha svensk mat i skolan. Det tycker Linköpingsbon Git Bock. Politikerna i barn- och ungdomsnämnden tyckte att avslag på grått papper var för hårt. Ärendet skickades tillbaka för att mjuka upp formuleringarna.

Svensk mat eller inte, på tallriken. spelar ingen roll så länge alla kraven är uppfyllda gäller. Än så länge.

Svensk mat eller inte, på tallriken. spelar ingen roll så länge alla kraven är uppfyllda gäller. Än så länge.

Foto: Tord Olsson

Linköping2016-12-19 09:30

I sitt förslag skriver Git Bock att det – i svenska skolor – serveras mat som inte uppfyller kraven i inhemska lagar. Hon vill att Sverige, med start i Linköping, ska följa Finlands exempel. Där har det hävdar hon, införts lagar som gör att all offentlig mat som upphandlas ska uppfylla inhemska lagar. I Sverige däremot ligger alla sådana beslut hos politiker i kommunerna, påpekar hon.

LÄS MER: Kräver svensk skolmat

Förslaget från tjänstemännen på utbildningskontoret var att avslå förslaget, men väl i nämnd blev osäkerheten hos politikerna för stor. Avslaget var lite väl negativt formulerat och ärendet återremitterats därför.

Men enligt ordförande i barn- och ungdomsnämnden, Jakob Björneke (S) jobbar nämnden och förvaltningen egentligen redan nu efter de intentioner som finns i förslaget.

– Vi upplever att förslaget handlar om högre krav vid djurskydd och antibiotikaanvändning och liknande och det är krav som vi redan har ställt i den reviderade kostpolicyn som börjar gälla efter nyår, säger han.

Däremot kan det vara svårare, hävdar han, att kräva att maten absolut ska vara svenskproducerad.

– Vi kan inte landsdiskriminera om man i övrigt uppfyller våra miljömässiga kvalitetskrav. Det är lagen om offentligt upphandling (LoU) som styr det här.

Kruxet är frågan om transporter, erkänner han.

– Vi tittar på det här med transporter och har testat lite skrivningar kring detta i vår kravspecifikation. Men återigen, det är svårt när man måste följa lagen.

Möjligen ska Linköping – nu när frågan går tillbaka – snegla lite söderut, mot Ödeshög. Där har man ställt krav på korta transporter och det har inneburit andra möjligheter för producenter i närområdet. Det här berättade kommunstyrelsens ordförande Annicki Oscarsson (KD) om vid ett seminarium på slottet i slutet av sommaren.

Effekten blev visserligen något dyrare mat. Å andra sidan åt eleverna bättre och svinnet blev lägre.

Linköpingsförslaget har rönt stort intresse på webben. Enligt kommunens hemsida har 788 personer varit inne och röstat ja till förslaget. Ingen har röstat emot och 62 personer har lagt en kommentar.

Git Bock tycker att bemötande förslaget har fått är frustrerande.

– Vad väntar politikerna på egentligen? Lantbruk efter lantbruk läggs ner i väntan på besked som ingen vet när det kommer. Under den tiden äter barnen mat som är behandlad med antibiotika trots att vi vet att resistensen är ett så stort hot. Varför tar man inte ett krafttag och gynnar svenskt näringsliv, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!