Natten till lördag uppstod ett bråk mellan 20–30 ungdomar på Prästbolsgatan. Om samtliga hör hemma i Berga eller om det även kommit ungdomar från andra bostadsområden är ännu oklart, enligt polisen. Bråket eskalerade dock när polisen anlände och attacken vändes mot dem. Både stenar och flaskor ska ha kastats, men ingen person blev skadad.
– Det var en aggressiv stämning. Det var sannolikt ett infall i stunden och ingen plan att rikta sig mot poliserna. Ungdomarna kände sig starka med få poliser på plats, sade polisens vakthavande befäl Tor Sevelius på lördagsmorgonen.
Våldsamt upplopp
Varför bråket startade är ännu oklart men en 16-årig pojke greps misstänkt för våld och hot mot tjänsteman. Han släpptes senare men greps ännu en gång ett dygn i centrala Linköping där han blev hotfull mot en polis till följd av fredagsnattens händelser. Pojken misstänks nu även för övergrepp i rättsak.
Enligt Tor Sevelius är flera av ungdomarna som deltog i bråket i Berga kända av polisen sedan tidigare. Händelsen har rubricerats som våldsamt upplopp.
– Jag blir ledsen när jag hör det här, säger Ahmed Dia Jeber. För tre år sedan startade han Trygga Berga som vill verka för trygghet och integration. Två kvällar i veckan genomförs nattvandringar i bostadsområdet, dock inte under fredagen.
Våldet ökar
Han säger också att alla ungdomar i Berga känner varandra och att var och en för sig, är snälla killar.
– Men våldet ökar när de grupperar sig och de vågar göra mer. Men det gäller även andra ungdomar i Linköping. Jag har sett dem som kastat stenar och sedan gömt sig när polisen kommer. De här ungdomarna har inga mål i livet. Vi försöker ge dem uppmuntran och pratar med dem, hur de har det i skolan, vad de vill göra i livet.
Känner ni att ni misslyckats med er satsning med tanke på helgens storbråk?
– Man kan aldrig misslyckas så länge man gör något och tillsammans försöker vi göra något bättre.
Tycker du att det skulle krävas ökad bevakning i området?
– Nej, Berga är lugnt jämfört med andra områden men tillsammans med polisen och Samverkansrådet kan man på lång sikt lösa problem som orsakar hopplöshet och som leder till att ungdomar bråkar.
Vad har hänt sedan Trygga Berga startades?
– Det har blivit stor skillnad från att ungdomar är ute och skriker på nätterna. Många vandrar med oss, spelar fotboll. Och fritidsgården Berga slott är viktig för många. Sedan flytten för två år sedan till större lokaler kan fler komma dit. Man ser inte så många ungdomar ute på stan längre, säger Ahmed Dia Jeber.
Polisen som förstärkte bevakningen i Linköpings bostadsområden under helgen säger till Corren att de inte ser helgens bråk som en start på fler urladdningar.
Några kopplingar mellan bråket i Berga och vårens skadegörelser och bränder runt om i Linköping gör heller inte polisen i nuläget.