Läs mer om Jas 39 Gripen på vår temasida
Saab och den amerikanska flygjätten Boeing ska tillsammans utveckla ett helt nytt skolflygplan. De bägge flygplanstillverkarna har som mål att sälja 350 flygplan till det amerikanska försvaret.
I flera månader har internationella flygtidskrifter spekulerat i att Saab och Boeing har närt planer på att gemensamt utveckla ett avancerat skolflygplan som ska ersätta det nuvarande amerikanska skolflygplanet T-38.
Det har ryktats om att det nya planet ska bygga på Saabs tvåsitsiga version av stridsflygplanet Jas 39 Gripen. Men nu visar det sig att Saab och Boeing ska utveckla ett helt nytt plan.
– Att utgå från ett stridsflygplan när man ska göra ett skolflygplan är ingen väg till framgång. Här gäller det att göra något nytt. Det gäller att få ut precis de egenskaper som behövs och samtidigt pressa ner priset, säger Lennart Sindahl, vice vd på Saab, till Corren.
Undertecknat samarbetsavtal
På fredag bekräftade Saab i ett pressmeddelande att företaget har undertecknat ett samarbetsavtal med Boeing. Enligt avtalet ska de bägge företagen gemensamt utveckla och tillverka ett ”helt nytt, avancerat och kostnadseffektivt skolflygplan”. Avtalet omfattar utveckling, produktion, support, marknadsföring och försäljning. Boeing, som är världens största flygtillverkare, ska vara huvudleverantör med Saab som främsta samarbetspartner.
– Vi kommer att vara en partner i det här projektet, så vi kommer inte att bli en underleverantör till Boeing. Vi kommer att ingå i ett team och gemensamt konstruera det här flygplanet, säger Lennart Sindahl och fortsätter:
– Vi har redan gjort rätt mycket arbete och har bland annat konstaterat att vi jobbar väldigt bra ihop på ingenjörsnivå.
Finns koncept
Saab och Boeing har redan tagit fram olika koncept. Företagen vill dock inte på fredagen offentliggöra några bilder på det framtida skolflygplanet.
Varför vill Boeing, världens största flygplanstillverkare, samarbete med Saab i ett sådant här projekt?
– Vi och Boeing har diskuterat ganska länge och har insett att vi kompletterar varandra. Vi har olika bakgrund och har byggt olika typer av flygplan. En sak som vi är duktiga på är att göra väldigt bra konstruktioner till låga kostnader. Vi kan bygga kompakta flygplan, säger Lennart Sindahl.
Föråldrat
Det nya planet ska användas för att utbilda stridspiloter som senare ska flyga F-22 Raptor och F-35 Lightning II. Det sistnämnda planet har beställts av en rad Nato-länder.
– Vi är övertygade om att det här är den bästa och mest kostnadseffektiva träningslösningen för det amerikanska flygvapnet. Saab kommer under de kommande åren att investera i utvecklingen av T-X-flygplanet. Detta samarbete är en viktig del i vår strategiska utveckling, säger Håkan Buskhe, VD och koncernchef för Saab, i en kommentar.
Får konkurrens
Lennart Sindahl säger till Corren att svenska och amerikanska ingenjörer kommer att samarbeta tätt med varandra i utveckling av det nya planet.
– Vi kommer att ha svenskar som sitter i USA och vi kommer att ha amerikanska medborgare i Linköping. Det blir ett integrerat team även om vi sitter på olika platser i världen.
Kan detta leda till nyanställningar i Linköping?
– Det är för tidigt att säga. Men det är klart att det är väldigt viktigt för Saab och Linköping att vi går in i nya flygprojekt förutom Gripen.
Saab och Boeing är dock inte de enda flygplanstillverkare som vill vara med och slåss om jätteordern. Tidskriften Aviation Week har tidigare rapporterat att såväl amerikanska Lockheed Martin som brittiska BAE planerar att delta i upphandlingen.
FOTNOT: Läs mer i lördagens tidning.