Våldtäkterna har ökat deras rädsla

Bättre belysning. Patrullerande vakter i parker. Tätare bussturer till landsbygden. Bort med onödiga buskage. Det är några av förslagen på hur unga tjejers trygghet i Linköping kan öka. Bakgrund: antalet anmälda våldtäkter i Linköping har nästan fördubblats på ett år

– Den där känslan när en man går bakom en i mörkret, utan att gå förbi, är fruktansvärd, säger Michaela Toivonen.

– Den där känslan när en man går bakom en i mörkret, utan att gå förbi, är fruktansvärd, säger Michaela Toivonen.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2018-01-16 19:00

Till och med november 2017 anmäldes totalt 84 våldtäkter och våldtäktsförsök i Linköpings kommun. Det ska jämföras med de 45 våldtäkter och försök till våldtäkter som anmäldes i kommunen under motsvarande period 2016.

Det behöver göras mycket mer för att minska tjejers utsatthet i Linköping, tycker Erica Nåndin, Michaela Toivanen och Rebecka Thostrup.

De är alla engagerade i Facebookgruppen "Tjejer för tjejer lkpg" som snart har 10 000 medlemmar och där man hjälper varandra att öka tryggheten. Till exempel genom att slå följe hem från krogen.

Otryggheten har många ansikten, menar de. Det kan handla om rädsla för att gå ensam hem i mörkret efter jobbet, tafsande på dansgolvet, sunkiga kommentarer viskade i örat . . .

– Tafsandet på krogen är vardagsmat, säger de. Killarna smyger upp bakom en på dansgolvet och trycker sig emot en. De tycks tro att man är singel och vill ha tag i någon, bara för att man är ute och dansar. Man blir så trött.

Domkyrkoparken och Trädgårdsföreningen är två områden i staden som de undviker så fort mörkret har fallit.

– Jag skulle aldrig sätta min fot där, säger Michaela. Och efter våldtäkten i Tannefors, där jag bor, undrar jag varför de där syrénhäckarna där våldtäkten skedde inte bara tas bort. Jag är osäker till och med när jag cyklar förbi.

För att diskutera otryggheten, ställa frågor till ansvariga, tipsa om vart man ska vända sig om man befarar att någon far illa och komma med konstruktiva förslag, har de bjudit in till en trygghetskväll i Skäggetorp den 30 januari.

I första hand vänder de sig till medlemmar i Facebookgruppen.

I panelen finns många aktörer, som Tjejjouren Beata, kvinnojouren Ellinor, Novahuset, kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund, Brottsofferjouren, Nattvandrarna Linköping, advokat Christine Staberg och förhoppningsvis någon polis.

Paneldeltagarna berättar om sin verksamhet, hur de ser på trygghet och hur en större sådan skulle kunna uppnås. Deltagarna kan ställa frågor, både i förväg i samband med den bindande anmälan, och på plats.

– Nu hoppas vi att alla som tycker att det här är angelägna frågor också kommer, säger Erica, Michaela och Rebecka.

Anmälan sker här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om