Valfrihet på undantag när FP byter sida?

Från att ha styrt med valfrihet som ledstjärna, ingår nu folkpartiet i en majoritet som – har det utlovats – ska minska på densamma.

Rebecka Gabrielsson (FP) ihop med nya majoritetskamraterna Lena Micko (S) och Nils Hillerbrand (MP).

Rebecka Gabrielsson (FP) ihop med nya majoritetskamraterna Lena Micko (S) och Nils Hillerbrand (MP).

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2014-10-23 08:39

Konkurrens, offentliga upphandlingar, kundvalsmodeller och individens frihet är några av de faktorer som styrt de beslut som rört Linköpings välfärdsverksamhet under de senaste åtta åren.

Som ett av partierna i Alliansen har Folkpartiet – i sann liberal anda – flitigt argumenterat för att det är individen som själv vet vad som är bäst för henne eller honom.

Men nu befinner sig partiet plötsligt sittande på en helt annan stol. Nu ska man samregera med (S) och (MP) vars ideologier – när det gäller hur välfärd ska organiseras – skiljer sig från Folkpartiets.

Rebecka Gabrielsson, partiets förstanamn, anser inte att partiet har sålt ut sin själ. Men, erkänner hon, i början stod partierna väldigt långt från varandra i de gemensamma diskussionerna.

– I alla förhandlingar måste man kompromissa. Vi är nöjda med vår överenskommelse som innebär att upphandlingarna inom äldreomsorgen ska finnas kvar.

Det viktigaste för Folkpartiet, hävdar hon, är att det ska finnas en mångfald av utförare och att kontinuiteten för de äldre inte försvinner.

Bristen på kontinuitet, på grund av ständiga upphandlingar, har ofta kritiserats av den tidigare oppositionen och (S) lovade i valrörelsen att bara hälften av äldreomsorgen i Linköping skulle upphandlas om de kom till makten.

Nu verkar det som om partierna har kommit överens om just detta. Hur en sådan uppgörelse konkret ser ut, vill Rebecka Gabrielsson inte säga, mer än att äldreboenden – där de boende bedöms vara en särskilt känslig målgrupp – ska bedömas utifrån särskilda kriterier för att kontinuiteten ska bevaras.

Du menar att bara vissa boenden ska upphandlas?

– Ja

I övrigt hänvisar hon till senare gemensamma besked, men säger;

– Äldreomsorgen står inför tuffa utmaningar och vi är överens att vi ska ha hårdare krav och högre viten när brister upptäcks.

Hon poängterar att valfriheten i hemtjänsten kommer att finnas kvar.

– Vi har heller inte gett oss när det gäller de äldres valfrihet eller självbestämmanderätt. Vi är måna om detta.

Saker som hon gläder sig över att partiet fått gehör för i diskussionerna är bland annat höjda lärarlöner och satsningar på arbetsmarknad och näringsliv.

– Vi är nöjda, och vi ser en tydlig och klar socialliberal politik i detta. Något som kommer att synas i det program vi kommer att presentera framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om