Kungsgatans vårdcentral ligger mitt i stan. Alla läkartjänster är bemannade men en föräldraledig doktor har inte ersatts fullt ut. Vårdcentralen är ändå en av få i landstinget som har öppen mottagning varje dag.
På Ryds vårdcentral har flera läkare slutat och en är sjukskriven. Trots hyrläkare kan inte vårdcentralen ge alla som vill en läkartid inom sju dagar.
Vårdcentralerna har skilda utgångslägen men delar oron över vilka följder invånarnas rätt att välja vårdcentral får.
Constance Lövefors, vårdcentralschef på Ryd, tycker det är rättvist att alla får välja och bra att primärvården får ett bestämt åtagande den ska leva upp till. Ändå är hon "jätteorolig."
- Det är klart man undrar vad som händer om många listar av sig hos oss och vi inte klarar auktorisationen.
Att den rörliga delen av ersättningen höjs kraftigt ser hon som ett extra hot.
- Vi som inte har alla läkartjänster bemannade får svårt att klara tillgängligheten. Gör vi inte det, förlorar vi en massa pengar.
På Kungsgatans vårdcentral finns en annan oro. Här är man rädd för att det centrala läget och god tillgång på vård ska leda till en anstormning av nya patienter efter nyår.
- Vi har redan 700 patienter på väntelista. Det blir en massa problem om vi ska tvingas ta emot dem och kanske ännu fler, säger Mona Ahlberg, sjuksköterska och chef för Kungsgatans vårdcentral.
Kungsgatans vårdcentral vill inte växa även om man mot förmodan skulle kunna rekrytera nya distriktsläkare och hitta lediga lokaler. Man vill fortsätta som nu när läkarna "kan" varandras patienter och personalen lätt samlas till möten.
- Det underlättar kommunikation och trivsel att inte vara för stora, säger Mona Ahlberg som undrar hur en vårdcentral ska våga binda sig för nytt hyreskontrakt när man inte vet hur länge patienterna (= inkomsterna) som strömmat till kommer att vara kvar.
- Jag vill absolut inte jobba på en stor vårdcentral, säger distriktsläkare Marsa Berge som fruktar att det fria valet ska öka distriktsläkarnas känsla av att "drunkna" i arbetsuppgifter.
- Vårdcentralerna måste kunna säga nej till patienter som inte bor i området, säger Marsa Berge som anser att det områdesansvar man har i dag gynnar de sjukaste. Det är lättare för läkare och sjuksköterskor, även primärvård och kommunal omsorg, att samarbeta kring patienterna i ett samlat område.
- Hur ska hembesöken klaras av när patienter bor utspridda över kanske hela länet? Det är bara en liten detalj som Marsa Berge oroar sig över i det nya systemet.
Kristina Willner är chef och även läkare på Johannelunds vårdcentral, den enda privat drivna vårdcentralen i Linköping. Med auktorisationen slipper hennes vårdcentral den upphandling som annars skulle ha skett 2010.
- Det blir spännande, säger Kristina Willner om auktorisationen som hon inte ser några direkta nackdelar med. Hon förutsätter att eventuella problem den medför leder till nödvändiga justeringar.
Distriktsläkare Marsa Berge på Kungsgatans vårdcentral inser inte vitsen med att alla ska kunna lista sig precis där de själva vill.
- Ska vi satsa vårdpengar på invånares bekvämlighet eller där de gör mest nytta?