Det var när byggherrarna lät undersöka marken i blivande Vallastaden som föroreningarna upptäcktes. Halterna för de två grundämnena kobolt och barium överstiger Naturvårdsverkets generella riktlinjer.
Därför gjorde kommunen en egen geoteknisk undersökning som slog fast att ämnena finns naturligt i leran.
– Man har inte kunnat konstatera att det funnits någon tidigare verksamhet som föroreningarna kan komma ifrån, säger Malin Johansson, miljöskyddsinspektör som arbetar på uppdrag av teknik- och samhällsbyggnadskontoret.
Resultatet innebär att man inte ska dricka grundvattnet i Vallastaden. Det har heller aldrig varit tanken, eftersom kommunalt vatten och avlopp är planerat för området.
Mot bakgrund av hur området ska användas är därför nivåerna i Vallastaden acceptabla. Kobolthalten når dock nästan upp till det rekommenderade maxvärdet (se faktaruta), även när användningsområdet har tagits med i beräkningen.
– Jag vill verkligen betona att man har gjort bedömningen att det inte ska vara några miljö- eller hälsorisker, säger Malin Johansson.
Dessutom kommer byggherrarna att schakta bort större delen av området inför grundläggningen och ny jord kommer att köras dit, enligt miljöskyddsinspektören.
– Och den jorden ska vara ren, säger Malin Johansson.
Så det här innebär ingen fara för folk som tänker köpa hus?
– Nej, men folk kan vara oroliga för det. Den psykologiska biten när det finns en förhöjd halt ska man inte förringa, säger Malin Johansson.
Är man orolig kan man till exempel använda odlingsbäddar om man tänker odla i trädgården, menar miljöskyddsinspektören. Hon berättar att exempelvis majs tenderar att binda just barium.
– Men då har man odlat på ett mycket högförorenat område, säger Malin Johansson.
I Vallastaden planeras också för en nybyggd förskola. Enligt det kommunala bolaget Lejonfastigheter var markproverna i närheten (för kobolt och barium) de bästa i hela parken.
Örjan Magnusson är handläggare på Naturvårdsverket. Han tycker inte att de uppmätta värdena är oroande, men han säger ändå:
– Man ska så klart vara extra försiktig om det är miljö där det ska vara trädgårdar och förskolor. Barn kan få i sig saker via munnen och då ska det vara hängslen och livrem.
Det är också anledningen till att Lejonfastigheter har valt att ta det säkra före det osäkra. Projektledaren Andreas Widgren förklarar att förskolans odlingslådor kommer att placeras ovan jord med avskiljande botten.
– Vi kommer fylla det här med frisk och fin jord. Men det finns ingen anledning att det som ska vara ätbart har kontakt med marken, säger han.
Dessutom kommer häcken runt förskolan att planteras utanför stängslet.
Längre fram kan ytterligare provtagningar bli aktuellt, enligt projektledaren.
Även geokemisten Sten-Åke Ohlsson på Sveriges geologiska undersökning ger lugnande besked.
– Det är inga oroande siffror och två vanligt förekommande grundämnen, säger han.