Skaffa dig överblick, råder Thomas Jordan, expert på hur man hanterar arbetsplatskonflikter.Ingen vet hur vanligt det är, men det förekommer på snart nog varje arbetsplats att människor råkar i luven på varandra.
Kostar pengar
Konflikter kan få stora konsekvenser både för arbetsgivare och för de individer som är inblandade. För arbetsgivaren kostar de pengar, jobbet görs sämre eller i värsta fall inte alls. Den enskilde kan drabbas hårt, bli sjuk eller till och med tvingas byta jobb. Arbetskamraterna vid sidan om konflikten kan fara illa av den dåliga stämningen. Det är jobbigt för alla parter.
Att människor har olika åsikter om allt från hur man beter sig till hur ett arbete ska organiseras, är helt naturligt och behöver inte alltid vara av ondo. De kan i bästa fall leda till utveckling. Men då krävs förstås att de inblandade löser konflikten på ett bra sätt. Frågan är vem som ska se till att det blir gjort.
Känner sig maktlösa
Vem som är ansvarig för att lösa konflikter på arbetsplatsen är en knepig fråga att svara på tycker Thomas Jordan, lärare i konflikthantering vid Göteborgs universitet.
- Man skulle kunna säga att parterna i en konflikt är ansvariga för att lösa den, men om de är oförmögna att göra det, är det inte så stor mening med att ge dem ansvaret. Det är vanligt att folk går i gång så pass att de är blockerade, de känner sig maktlösa och därmed inte ansvariga för det som händer. De anser att det är den andres fel. Oftast behövs en tredje part. Ibland är det chefens ansvar, de bör agera om konflikten påverkar arbetet eller den psykosociala miljön. De kan agera på olika sätt, ibland genom att helt enkelt begära av kombattanterna att lösa konflikten.
Går att påverka
Det glädjande beskedet från Thomas Jordan är att det faktiskt går att påverka händelseutvecklingen i rätt riktning, även om de flesta som sitter i smeten sällan tror det.
Thomas Jordan har byggt upp en webbplats där det finns väldigt mycket matnyttigt för såväl för chefer, arbetsledare och anställda. Webbplatsen hittar du på arbetsplatskonflikt.av.gu.se. Där benas motsättningar på jobbet upp bit för bit. Här finns nog de flesta infallsvinklar på problemet och där finns dessutom arbetsmaterial till hjälp för den som vill förstå och lösa en konflikt man hamnat i.
Att lösa en konflikt kräver en del jobb av de inblandade. Det gäller att skaffa sig kunskap om hur själv fungerar, insikt i varför människor gör som de gör och förståelse för vad som är roten till konflikten.
Förstå konflikten
Forskning visar att människor som hamnar i konflikt på jobbet väldigt sällan går till botten med vad som egentligen är anledningen till att den uppstått. Missämjan kan fortgå år ut och år in, utan att någon av de inblandade parterna vet vad det egentligen var som utlöste den. Att förstå konflikten är ett första och stort steg att lösa den.
- Det är lättare att vara lösningsbenägen om man förstår varför det som händer har inträffat. Ett hyggligt idiotsäkert råd till den som hamnat i konflikt är att prata med en balanserad och bra lyssnare. Många företag har avtal med företagshälsovård där det finns beteendevetare som är bra på sånt. Genom samtalet får man överblick och kommer ner på jorden, säger Thomas Jordan.
Man behöver också lära känna sig själv. Att se skillnad på sak (konfliktorsak) och person (den jag är) är bra för välmåendet och för att undvika att förvärra konflikten. Ju mer personligt man tar osämjan, ju svårare är det att komma ur den.
Risk för skitsnack
Om självkänslan rubbas hotas hela identiteten och det mår man väldigt dåligt av. Att skaffa sig en realistisk självbild gör att man inte låter konflikten påverka självförtroendet. Det finns nämligen risk för att man annars försöker nedvärdera motparten för att åtminstone inte känna sig mindre värd än honom eller henne. Risk för skitsnack alltså.
- Om man känner att självkänslan rubbas i en konflikt ska man ta det på allvar, då måste man göra något för att komma ur den, säger Thomas Jordan.
Mycket är vunnet om man också försöker sätta sig in i varför motparten beter sig som den gör.
- Om man kan låta bli att gå igång direkt och reagera med omdömen om den andre är det bra, men människor är olika. En del förmår reflektera, andra reagerar känslomässigt, sådant sitter djupt.
Känner sig stressad
Att hitta en orsak till motpartens beteende kan leda till att man kan bidra till att förbättra läget. Motparten kanske beter sig illa för att han eller hon känner sig väldigt stressad i vissa situationer. Kan sådana undvikas?
Även om själva konflikten står emellan två arbetskamrater som inte gillar varandras uppförande, kan grundorsaken vara en helt annan. I stressade situationer reagerar vi inte längre som vanligt, enkelt uttryckt tar reptilhjärnan över förnuftet. Grundorsaken till en osämja mellan två parter kan hittas i en svår eller pressad arbetssituation.
Tina Gerdien