Det är Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska Institutet, som har undersökt hur vårdpersonal håller sina nyårslöften. Han är uppvuxen i Sturefors och tog sin läkarexamen på LiU. Han publicerade i december en artikel i Läkartidningen om hur vårdpersonal höll sina nyårslöften 2015.
– Det finns en tradition i medicinska tidskrifter att till jul publicera någonting roligt och undersökningen är naturligtvis gjord för att skämta till det lite, säger han, jag håller ju på med seriös forskning i vanliga fall.
Jonas F Ludvigsson har tidigare undersökt om pepparkakor gjorde vårdpersonal snällare, och hur stenålderskost påverkar människor. Undersökningarna har fått stora genomslag, både i Sverige och utomlands. I år var det nyårslöften, och undersökningen gick ut på att alla på barnkliniken i Örebro blev tillfrågade att avge ett löfte före nyårsafton 2014/2015.
– Man fick skriva vad man valt, varför man trodde att man skulle hålla det och vilka knep man skulle använda för att lyckas.
De tillfrågade skrev sedan vilken yrkesgrupp man tillhörde och undersökningen delades då in i läkare, och icke-läkare. Personerna kontaktades en gång i månaden med frågan ”håller du fortfarande ditt nyårslöfte?”. Något tydligt resultat över vilken yrkesgrupp som var mer benägen att bryta sitt löfte än en annan fick man inte.
– Jag tror inte yrkesgrupp spelar någon roll. Det lilla resultat jag fick var att män och yngre var lite mer benägna att bryta sitt löfte.
– Det man kan se är att ungefär hälften har brutit sitt nyårslöfte efter sex månader och att var tredje person håller sitt löfte efter tio månader. Där finns det ingen skillnad mellan dem som jobbar inom vården och de som jobbar utanför den, menar han.
I undersökningen var det främst löften om träning och hälsa som gavs. Men också andra löften, som att se alla Star Wars-filmerna, förekom. Jonas F Ludvigsson lovade att han skulle ägna en timme i veckan åt arbete med Amnesty International.
– Det lyckades jag inte hålla riktigt. Däremot kan man säga att jag ägnat mer tid åt Amnesty än vad jag gjort tidigare.
När det kommer till nyårslöften så menar Jonas F Ludvigsson att de är de små förändringarna i vardagen som är enklast att lyckas med. Att sluta röka är bland de svåraste löftena att hålla medan små förändringar som att ta en extra promenad i veckan är lättare.
– Om man i vanliga fall hinner med en promenad i veckan så kan man ju sikta på att hinna två istället, man behöver ju inte avge löfte om att springa ett maraton. Det tror jag mer på än att lägga om hela sitt liv.
PS. Känner ni igen namnet Ludvigsson och barnläkare? Ja, Jonas F är son till diabetsnestorn Johnny Ludvigsson, professor vid Linköpings Universitet och Årets Linköpingsbo 2009.