Gunnar Gustafsson (mp), ordförande i bygg- och miljönämnden, är bekymrad över resultatet.
– Att så mycket som var tredje restaurang behöver omkontroll är faktiskt inget gott betyg till branschen som helhet, säger han.
En vanlig anledning till anmärkningar är felaktig temperatur på maten. Det gäller både kylvaror som är för varma och varma rätter som håller för låg temperatur.
– Vi har nyligen haft svåra matförgiftningsfall i Linköping. En maträtt som är utan problem vid halv tolv kan en timme senare leda till matförgiftning om den har förvarats fel, säger Gunnar Gustafsson.
Malin Hultegård, avdelningschef på miljökontoret, säger att temperaturerna är det allra viktigaste att kontrollera vid inspektionerna. Hon är inte överraskad över resultatet.
– Det brukar se ut ungefär så här när vi gör oanmälda inspektioner. Det finns en bristfällig insikt om de här frågorna på många ställen. säger hon.
Kylvaror ska förvaras i högst 8 grader, vissa i 4. Varm mat ska hålla minst 60 grader och när den kyls ner får det ta högst fyra timmar, berättar Hultegård.
– Farligast är det när maten håller 30–40 grader. Då trivs många bakterier.
Miljökontoret har gjort liknande kvällsbesök i några år nu, då alla inspektörer besöker många restauranger under en och samma kväll. I år var turen kommen till ytterområden: Hjulsbro, Tannefors, Berg, Ljungsbro, Vikingstad och Linghem. Sex restauranger fick helt godkänt, sex fick mindre anmärkningar och sex hade brister som behöver åtgärdas snabbt.
– Vi har hunnit göra återbesök hos de flesta av dem och de har fått godkänt nu, berättar Malin Hultegård.