Bara sju av cirka 60 servicehus och vårdboenden deltog i tävlingen för "Bästa fritidsaktivitet 2017". Men Mikael Sanfridson (S), äldrenämndens ordförande, är ändå nöjd med utfallet.
– Detta är första gången vi gör en fritidstävling. Under fem år har vi jobbat med en trädgårdstävling. Då såg vi att de första åren var det inte så många som ville vara med och tävla, men mot slutet blev det allt fler.
Kanske låter gemensamma promenader i Skäggetorp, eller ett instagramkonto för de äldre i ett vårdboende, lite för vardagligt för ett vinnarbidrag. Sanfridson håller med, delvis.
– Jag tror det handlar mycket om på vilket sätt man gör saker och ting. Det är fördelen med erfarenhetsutbytet. Hur får man med sig de äldre? Det är en fråga om bemötande och motivation. Det finns ett djup i tävlingen, även om det vid en första anblick kan te sig väldigt vardagligt.
Mikael Sanfridson menar att många äldre känner sig ensamma och isolerade. Därför vill äldrenämnden gynna aktiviteter som skapar gemenskap och social samvaro.
– Vi vill att det ska vara en vardag. Detta är ju inte de stora eventen vi eftersöker, utan hur man kan ta vardagsaktiviteterna och göra dem lite mer lockande. Det här med tävling är ett sätt att sprida alla goda exempel och kunna ge lite extra medel till de som gör bra saker.