Marion, 35:"Vår glädje smittar av sig på de äldre"

Kvarnbackens vårdboende i Tannefors toppar listan över Sveriges bästa äldreboenden. "Personalens gemenskap och arbetsglädje smittar av sig på de äldre så att alla trivs".

Både Arij Ismael Ahmed och Marion Caesar vill ge det lilla extra till de äldre på Kvarnbacken så att det ska kännas som att de bor hemma.

Både Arij Ismael Ahmed och Marion Caesar vill ge det lilla extra till de äldre på Kvarnbacken så att det ska kännas som att de bor hemma.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2023-11-03 11:00

Det säger Marion Caesar, 35, undersköterska och en av 36 fastanställda på Kvarnbackens vårdboende, som drivs av vårdbolaget Vardaga.

– Vi var glada när vi fick utmärkelsen och firade ordentligt, men vi har kämpat. All personal hjälps åt och gör allt för att nya kollegor ska känna sig välkomna och trivas. Vi alla vill ge det lilla extra till våra äldre så att det ska kännas som att de bor hemma. Våra äldre ska ha det bra, säger Marion Caesar som stortrivs på sitt arbete.

undefined
Marion Caesar menar att personalens gemenskap och arbetsglädje smittar av sig på de äldre på Kvarnbacken, vilket bidrar till trivsel och gör att vårdboendet bedöms vara ett av landets bästa.

Första platsen bland Vardagas cirka 150 äldreboenden i landet firades med guldfest och trerättersmiddag för både personalen och de boende.

Även i Socialstyrelsens öppna jämförelser, där landets alla äldreboenden bedöms, har Kvarnbacken bättre siffror än både rikssnittet och i Linköping i alla de delar som mäts; exempelvis bemötande, tillgång till personal och aktiviteter.

Arij Ismael Ahmed, 23, jobbar som vårdbiträde och vi möter henne i vardagsrummet när hon hämtar vatten till Ove Borell som bor på vårdboendet. Hon började som språkpraktikant för två år sedan efter att ha gått på SFI och ytterligare en utbildning i svenska. Och hon blev kvar efter praktiken.

– Mina kollegor hjälpte mig mycket, de pratade med mig och förklarade om jag inte förstod något ord. Jag lärde mig också jättemycket svenska av de äldre. De har mycket att berätta, säger Arij Ismael Ahmed.

Hon trivs jättebra på sin arbetsplats.

– Jag har haft praktik på många olika ställen innan jag kom hit, men det var inte alls så bra som här, säger Arij Ismael Ahmed vars dröm är att så småningom läsa vidare till sjuksköterska.

undefined
Simon Zeitelberg är verksamhetschef på Kvarnbacken. Så här förklarar han vårdboendets sätt att jobba: "Hos oss är alla viktiga och vi har höga krav på oss själva och på varandra."

Simon Zeitelberg är verksamhetschef och enligt honom är "hemligheten" bakom bra siffror och den stora trivseln på Kvarnbacken enkel.

– Det är stabilt hos oss, personal som slutar gör det för att flytta från Linköping eller börja med något annat. Hos oss är alla viktiga och vi har höga krav på oss själva och på varandra. Om man är missnöjd med något ska man se till att förändra det eller skriva ett förändringsförslag i vårt kvalitetssystem.

Har Kvarnbacken svårt att rekrytera personal?

– Nej, vi har ett antal inhoppare och praktikanter. Det är bland dem som vi rekryterar och utbildar dem vidare. Vi har också språkpraktikanter och serviceassistenter, vi vill ge många chansen och förutsättningarna för att lyckas. Men jobb får bara de som visar rätt attityd och att de vill vara här, säger han.

Arij Ismael Ahmed, 23, jobbar som vårdbiträde på Kvarnbacken. Hon började som språkpraktikant för två år sedan och övade svenska både med personalen och de äldre. Hon blev kvar efter praktiken.
Arij Ismael Ahmed, 23, jobbar som vårdbiträde på Kvarnbacken. Hon började som språkpraktikant för två år sedan och övade svenska både med personalen och de äldre. Hon blev kvar efter praktiken.
Karta: Stationsgatan 3
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!