Vårdbolaget riskerar vite efter kritiken mot boendet

Aleris riskerar vite för avtalsbrott vid Landeryds vårdboende. Istället för två maträtter erbjuds bara en. Men det allvarligaste – enligt kommunens rapport – är att det finns stora brister i de så kallade genomförandeplanerna.

Landeryds vårdboende.

Landeryds vårdboende.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-02-12 20:41

Kvalitetskontorets rapport om Landeryds vårdboende visar en rad punkter där vårdboendet inte uppfyller de uppställda kraven.

Allvarligast, enligt kvalitetskontorets chef, Mattias Bly, är kritiken mot bristerna i hanteringen av genomförandeplanerna.

– En sådan plan är själva grundförutsättningen för den vård den enskilde ska få och det är allvarligt om det inte fungerar, säger han.

I rapporten framgår att det saknas en rutin för hur man ska arbeta utifrån genomförandeplaner. Personalen vet i många fall inte hur man gör en plan, de har ibland inte heller någon vetskap om vilka insatser en brukare har inskrivet i sin plan. Personalen har också uppgett att de inte heller vet var planerna förvaras. Det sistnämnda är brott både mot Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen.

Att Aleris nu riskerar att få betala vite handlar om maten. I avtalet utlovades inte bara en middagsrätt utan också ett alternativ. Den möjligheten förrsvann vid årsskiftet. Enligt personal på boendet fungerade det inte med fler rätter eftersom det ofta uppstod oklarheter om vem som beställt vad.

Rapporten noterar också att det finns brister i det som rör aktiviteter och egentid. Det konstateras att tid för egentid finns avsatt i personalens scheman men i verkligheten finns ingen tid. Dock påpekas att personalen sitter ner och pratar med de boende under kaffestunderna och det är mycket uppskattat.

Under hösten har en stor omorganisation börjat genomföras på Landeryd vilket har lett till att många har slutat, vilket i sin tur har inneburit att många är nya på jobbet. Kvalitetskontoret skriver i sin bedömning att det hade varit rimligt om Aleris under den tid omorganisationen pågick utökat bemanningen.

I dag, onsdag, har äldrenämnden ett möte. Enligt Äldrenämndens ordförande Eva Lindh (S) ska nämnden få information om situationen och de granskningar som gjorts och vilka åtgärder som ska vidtas. Vice ordförande Fredrik Lundén (M) vill gärna se att ärendet kommer upp på bordet.

Enligt Lundén har han besökt Landeryd och menar att det är nödvändigt att komma till rätta med bristerna. Annars är han inte främmande för att begära en återkommunalisering av boendet. Trots att var Lundéns Allianskamrater som genomdrev upphandlingen av Landeryds vårdbostäder.

– Jag var inte personligen med i detta. Jag har inget emot upphandlingar i sig men man måste sätta brukaren i centrum och det gör jag i det här fallet, säger han.

Aleris har till 4 mars på sig att visa hur man ska hantera problemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om