Men några 500 000 kommer inte Berzelii vård och omsorg att betala enligt företagets vd och tillika verksamhetschef, Marianne Lindblad.
– Nej, vi har naturligtvis redan rättat till det som IVO pekade på, det är vi tvungna att göra, säger hon.
Vitet handlar om bemanningen nattetid. Normalt är nattbemanningen tre personer men vid flera tillfällen har hänt att man inte satt in vikarie om en ordinarie personal varit borta.
– Normalt är vi tre på natten. Det här handlar om att vi inte alltid har tagit in vikarier i de lägen när någon är borta, säger Marianne Lindblad.
Ekonomin styr
IVO gör bedömningen att det mera handlar om ekonomi än om vårdtagarnas behov när ni inte tar in vikarier, hur ser du på det?
– Vi ska se till att det är en god kvalitet och det har vi även om det är två. Vi var förövrigt det enda företag som hade en nattbemanning med tre personer när upphandlingen avgjordes, säger hon.
Till saken hör att en nattbemanning med två personer i tjänst är vanligt förekommande inom äldreomsorgen i Linköping.
Just nu funderar Marianne Lindblad om hon ska begära prövningstillstånd hos Kammarrätten eller inte. Det har nämligen kommit nya förhållningsregler i fråga om nattbemanning som skulle kunna förändra IVOs inställning.
Elisabeth Viman, planeringsledare på omsorgskontoret i Linköpings kommun, skulle gärna se att frågan drevs vidare i en högre instans eftersom frågan om bemanning nattetid är principiellt intressant också för kommunen.
– Det har skett en viktig förändring i socialtjänstförordningen som gör att det skulle vara intressant med ett prövningstillstånd, men det kan vara svårt att få det, säger hon.
Enligt IVOs nuvarande bemanningsriktlinje – som egentligen aldrig är beslutad – ska bemanningen vara sådan att personal ska ha uppsikt och utan dröjsmål kunna hjälpa och stödja de boende. Att använda sig av tekniska hjälpmedel för att hålla koll är inget som IVO i nuvarande läge accepterar. Men i den nya socialtjänstförordningen står det istället att personal ska uppmärksamma om någon behöver stöd och hjälp.
– Enligt juristerna på Sveriges kommuner och landsting ger det utrymme för att använda tekniska hjälpmedel som nattkamera och trygghetstillsyn, säger Elisabeth Viman.
Eftersom det är en skillnad på att hjälpa utan dröjsmål, och att uppmärksamma skulle en omtolkning möjligen bidra till att frågan om vilken bemanning som ska gälla nattetid kunna förändras, menar både Elisabeth Wiman och Marianne Lindblad.
– Men självklart ska bemanningen alltid vara den som behövs, säger Elisabeth Viman.