Vårdjätte lämnar dementa inlåsta

IVO kräver Attendo på 800 000 kronor i vite om man inte slutar att låsa om de boende på Ekhults äldreboende.
Men det finns inget äldreboende i hela kommunen som når upp till IVOs krav.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2015-04-08 22:00

Det var i december 2014 som IVO gjorde ett oanmält besök på Ekhults äldreboende i Ljungsbro. Vid sitt besök konstaterar inspektörerna att äldreboendet som finns i olika huskroppar gör att personalen – när de lämnar en byggnad – måste låsa om de boende. Varje natt arbetar två personer i äldreboendet och de gör en gemensam runda varje kväll. De boende har larm, vilket är det enda sättet för nattpersonalen att upptäcka att någon är uppe, när ingen finns på plats på enheten.

Men, konstaterar IVO, personalen berättar också att larmet inte fungerar om fler än en är uppe och går.

Enligt personalen på boendet är det vanligt att några av de gamla är vakna och uppe och går nattetid. Det har också inträffat att någon har varit aggressiv både mot personalen och mot andra boende.

En ur nattpersonalen uttryckte oro för vad som kan hända när enheten lämnas obevakad. Hen påpekar att det inte bara handlar om personlig omvårdnad. Ibland behöver man prata lite med den äldre för att stilla oro och ibland får man ta fram lite mat.

Enligt personalen upplever de att återkopplingen från ledningen dålig.

Nu kräver IVO att Ekhult, senast 1 juni, ska se till samtliga enheter – där demensboende befinner sig – ska vara bemannade på ett sådant sätt att personalen har uppsikt över, och utan dröjsmål, kan hjälpa och stödja de boende.

Hos Attendo vill man inte kommentera viteskravet.

– Vi har inte sett beslutet och innan vi tittat ordentlig på det har vi ingen kommentar, säger Hannes Kataja, kommunikationsansvarig.

Det här är i princip ett likadant beslut som Bräcke Diakoni fick från IVO för drygt ett år sedan. Den gången handlade det om ett trapphusboende där personalen låste om de äldre när det lämnade avdelningen.

Enligt Mattias Bly, chef för kommunens kvalitets- och utvärderingskontor, finns det inget äldreboendet – kommunalt eller enskilt – i hela kommunen som når upp till IVOs krav.

En ändring av bestämmelserna som skulle skärpa kraven på nattbemanning – i den riktning som IVOs beslut visar – har varit på gång en tid men skjutits upp. Bland annat efter skarp kritik från Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Innebär det att IVO går händelserna i förväg?

– Nej, de anser att bestämmelsen redan finns men att man genom en ändring förtydligar dem, säger Mattias Bly.

Vad viteskravet i en förlängning kan komma att få för konsekvenser för äldreboenden i Linköping är svårt att överblicka, enligt Bly. Vem som har ansvar för att betala en ökad bemanning – kommunen eller huvudmannen – är inte riktigt utrett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om