– Det här med att cyklarna blir stulna här är ett gammalt problem, men det har blivit värre den senaste tiden, säger undersköterskan Caroline Elfheim.
Hon är en av de anställda hos Kvinnohälsan på Torkelbergsgatan i Linköping, som varje arbetspass oroar sig för att få sin cykel stulen. När vi besöker mottagningen är de upprörda. Det är många som har tagit sig tid mellan patientmötena för att berätta om problemet.
– Vi ser ju att det ganska ofta går förbi folk och tittar noga på låsen, men det går ju inte att bevisa något, säger Caroline.
Barnmorskan Inger Sjöman har arbetat länge och tidigare varit friskvårdsinspiratör. Hon berättar att de kämpat med frågan och försökt bidra med egna lösningar. Som att ta in cyklarna i entrén eller källaren. Det fick de inte, av bland annat brandskyddsskäl.
– Vi frågade om vi kunde få köra ner cyklarna i regionens garage här intill, där regionpolitikerna ställer sina bilar, men det fick vi inte, säger Inger.
Nu har de tröttnat. Trots strategier som att titta till cyklarna under dagen, låsa med rejäl kätting och hjälpas åt att hålla utkik genom fönstren, så försvinner cyklarna.
– Jag har blivit av med två nya cyklar. Det är inte roligt, säger undersköterskan Iréne Andersson.
– Det spelar ingen roll vad man gör, de tar ju cyklarna ändå när de står så här, säger barnmorskan Sara Lindahl, som också har blivit av med sin cykel.
– Det finns ju plats att bygga någon form av cykelförvaring, fortsätter hon.
De andra instämmer. Någon form av cykelförråd eller åtminstone inhägnad står på önskelistan, men trots upprepade klagomål till fastighetsförvaltaren har de inte fått gehör. "Det finns inget beslut eller några pengar för en sådan åtgärd", skriver fastighetsförvaltaren i sitt svar till vårdpersonalen och hänvisar frågor om stulna cyklar till polis och försäkringsbolag.
Region Östergötland har sedan 2017 en regional cykelstrategi med målet att få fler att cykla, exempelvis genom att erbjuda parkeringsmöjligheter för cyklar. Fastighetschef Stefan Fredriksson är inte bekant med det specifika ärendet och ber att få återkomma när han hunnit undersöka det, men svarar generellt:
– Vi förändrar fastigheterna hela tiden utifrån verksamheternas behov. Vid sjukhusen tar vi exempelvis fram cykelhus.