Världsrörelse har nått Linköping

Är du modig och nyfiken? Vill du prova något nytt? Kom till Stora torget i Linköping på fredag mellan klockan 13 och 16.

En del är skeptiska och undrar vad detta flum ska tjäna till, andra blir nyfiket intresserade av Carina Bostens annorlunda evenemang på Stora torget på fredag

En del är skeptiska och undrar vad detta flum ska tjäna till, andra blir nyfiket intresserade av Carina Bostens annorlunda evenemang på Stora torget på fredag

Foto: Carina Glenning

Linköping2019-08-29 18:00

Intill Folke Filbyter möts du av en röd matta och på den två stolar placerade mitt emot varandra, med ungefär två meters avstånd.

På en av stolarna kommer det att sitta en människa som gärna vill möta din blick. Vill du sätta dig mitt emot och möta hennes? Bara för att se vad som händer?

Nej, det är ingen pr-kupp för ett företag och det är alldeles gratis.

Initiativtagare är Carina Bosten, ett bekant ansikte på kommunens arbetsmarknadscentrum (fd Jobb- och kunskapstorget), men det här gör hon som privatperson på sin fritid.

Vad är nu detta?

– Man kan se det som ett sätt att manifestera sinnesnärvaro eller som ett intressant experiment, säger Carina som vid sidan om kommunjobbet brinner för massageterapi och meditation och i flera år närt en dröm om att realisera detta.

Hur går det till?

– Man sitter mitt emot varandra, är fullt närvarande och gör sig själv tillgänglig för den som sitter mitt emot. Utan fördomar eller förutfattade meningar. I övrigt finns inga regler, ja förutom mobiltelefonförbud förstås. Man ser varandra i ögonen och sitter kvar så länge man själv vill, så länge det känns bra.

Vad kommer att hända?

– Det vet varken jag eller de tre övriga jag gör detta med, och det gör det väldigt spännande. Vi är fulla av förväntan. Företeelsen heter ”The citizen is present”, ungefär Medborgare i närvaro, och är en rörelse som är spridd över världen.

Varifrån kommer idén?

– Från början var det konstnären Marina Abramović, född i Belgrad i nuvarande Serbien, som gjorde detta som en konstinstallation på Museum of Modern Art in New York 2010. Flera har tagit efter och i Europa är tysken Thomas Hübl en förgrundsgestalt.

Vad brukar ske?

– De som deltagit vittnar om att alla möjliga känslor genomsköljer en. En del börjar gråta av rörelse, bara över det faktum att de blir helt och hållet sedda av en annan människa, och därmed uppmärksammade. Men man kan ju också prova det av ren nyfikenhet.

Varför behövs det här?

– Vi lever i en orolig och uppskruvad tid. Vi rusar fram bland människor som vi inte ser i en tillvaro där tystnaden är så frånvarande. Men i tystnaden blir vi mer närvarande, mer rena i våra tankar och därmed bildligt nakna och mer mottagliga inför det vi har framför oss. Ord utgör bara sju procent av vad vi kommunicerar.

– Betänk också att dagens människor får lika många intryck under en enda dag som människor i bondesamhället fick under en hel livstid. Det ger ett rätt skrämmande perspektiv.

Och själva syftet, på ett djupare plan?

– Kärlek. Och att skapa trygghet. Vi människor behöver varandra, kan hjälpa varandra och allt börjar med att vi ser varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om