50-åriga Johan Carlsson var stjärna på tennishimlen på 80-talet. Som bäst var han 81:a på världsrankingen. Han vann Kungens Kanna 1992, SM i dubbel tillsammans med Johan Donar 1994 och Junior-SM 1982, då han besegrade Stefan Edberg i finalen.
Sedan dess har mycket vatten runnit under broarna. Johan har bott på Hawai, i New York och London.
Han har jobbat med fastigheter och värdepapper och har nu plötsligt, åtminstone bildligt, hamnat framför spisen.
Vad är Hoodifood?
– Grannar som lagar mat till varandra. Mat av hög kvalitet och från ditt närområde, till ett lågt pris. Man kan kalla det ett socialt nätverk där matälskare möter matlagare. Men framför allt förenklas den galet upptagna familjens vardag och skapar jobb för den flinke grannkocken.
Hur gick det här till?
– På Hawaii träffade jag min fru Bella. Det var 1996 och hon drev ett företag där hon hämtade mat från restauranger och körde hem till människor. När vi flyttade till Sverige och Nacka saknade vi att kunna beställa hem annan mat än pizza och thaimat. I höstas drog vi igång här i Nacka och det går över förväntan.
Vem lagar den maten?
– Mest är det Bella som lagar, men jag har gjort laxpasta vid några tillfällen. Det som går bäst är vårt fredagsmys som kan bestå av burritos, pulled pork eller hamburgare. I Stockholm är det väldigt många som har matkassar måndag–torsdag, och uppskattar att slippa laga mat på fredagen. I vårt kvarter i Nacka finns det tre hemmakockar anslutna till Hoodifood.
Körs maten hem till kunden?
– Det bestämmer varje kock själv. Antingen hämtas den hos kocken eller så har kocken i förväg anmält på vår hemsida till hur stort område maten körs ut. Runt 100 kockar har hittills anmält sitt intresse, två av dem finns i Linköping. Vid sommarens slut är målet att vis ska ha 20 Linköpingskockar anslutna.
Vilka anmäler sig som kockar?
– Många pensionärer och många studenter. Ungefär hälften har en bakgrund som yrkeskock, men vill trappa ned och börja jobba mer småskaligt.
Vad kostar maten?
– Även det är helt upp till kocken, liksom hur många portioner man vill laga. Vi tar 89 kronor för våra burritos och med Stockholmsmått mätt är det billigt. Någon kock kanske vill koka billig ärtsoppa, andra erbjuda en exklusiv trerättersmeny.
Får vem som helst bli hemmakock hos Hoodifood?
– Ja, men vi har en utbildning för dem som är hobbykockar, enligt programmet “Miljö & Hälsa”, utarbetat tillsammans med Food Safety AB. Den avslutas med ett prov och en certifiering.
Hur funkar det skattemässigt?
– Det beror på om man är hobbykock eller yrkeskock. Det som främst skiljer är att matmomsen bortfaller vid hobbyverksamhet. Vi erbjuder själva marknadsplatsen, men hjälper också till med all ekonomisk administration, mot tio procent av kockens intäkter.
Förbinder sig kocken att leverera mat varje dag?
– Nej. Vissa kockar vill laga mat flera gånger i veckan, andra mer sällan.
Du verkar full av tillförsikt.
– Jag tror stenhårt på det här. Grundkonceptet kan bli lika stort som Airbnb, marknadsplatsen för uthyrning av privata boenden världen över. Hoodifood ligger i linje med att stressade barnfamiljer behöver mer hjälp, men också i linje med globaliseringen. I förlängningen blir det som att ha restauranger från jordens alla hörn i sitt eget kvarter.