Värme och el i fem decennier

En långtradare i timmen fyller på med returträ och bark i pannan i Linköpings kraftvärmeverk. Genom en glaslucka ser man lågorna, och hettan på tusen grader strålar ut. Det brinner dygnet runt och produktionen av fjärrvärme och el är konstant.

Tusen graders hetta. Före detta produktionschefen Ingvar Carlsson kikar in i pannan.

Tusen graders hetta. Före detta produktionschefen Ingvar Carlsson kikar in i pannan.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2014-10-14 09:31

– Kraftvärmeverket är modernt och dessutom viktig för energiförsörjningen i Linköping. En fjärdedel av Tekniska verkens energiproduktion kommer härifrån, säger produktionschef Mikael Fahlström.

Kraftvärmeverket är byggt för att kunna använda olika bränslen. Man strävar efter att minska på de fossila bränslena och främst används biobränsle. I en annan panna eldas återvunna bildäck och kol. Olja används endast när det är som kallast ute.

Kraftvärmeverkets produktion på 480 megawatt ska jämföras med den nya pannan som byggs i Gärstad. När den står klar 2016 kommer den att producera 80 megawatt och försörja 25 000 hushåll med energi.

Det är med kärlek och passion som nuvarande och tidigare chefer pratar om kraftvärmeverket. Anläggningen står inte endast för produktion av el och värme utan har också varit scen för utveckling av energiutvinning under fem årtionden. Verket är dessutom en rasande tjusig byggnad, tycker Mile Elez, divisionschef för energi.

– Sällan ser man en så här välplanerad och estetiskt tilltalande industribyggnad. Titta på arkitekturen, tegelväggen och turbinerna, säger han när vi står inne i turbinrummet.

Fastigheten är inte K-märkt. Ännu, får man väl tillägga för även om den troligen kommer att utnyttjas för energiproduktion länge ännu så funderar många på framtiden. Anders Jonsson, vd för Tekniska verken, påpekar att det är politikerna som avgör frågan. När driftstiden för pannorna i kraftvärmeverket så småningom går ut lever verket kanske vidare som en reservanläggning.

– Linköping växer och vi kommer också i framtiden att behöva olja som reserv under extremt kalla vintrar, säger Anders Jonsson.

Här säger man nej tack till rivning men fina bostäder kan man tänka sig.

När kraftvärmeverket firade femtio år i går bjöd tidigare vd:n Bengt Öberg på en historisk översikt som började med 1950-talets vattenkraftstation i Tannerfors och fortsatte med planerna på naturgas, markvärme, solenergi och biobränsle i olika former.

– Om man vill se en utveckling måste man våga satsa på både goda och vansinniga idéer. Det finns ofta något som är användbart men man måste också vara beredd att en del måste läggas på is.

Linköpings kraftvärmeverk

Invigdes i september 1964.

Bränner biobränsle, kol och olja.

Producerar 480 megawatt energi.

Ett nytt värmeverk, Lejonpannan, byggs i Gärstad och invigs 2016.

Ska bränna främst avfall och kommer att producera 80 megawatt energi.

Lejonpannan kostar 1,2 miljarder att bygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om