Autoliv har tillverkat värmekameran, som kan känna igen människor och djur i mörker. Det har tagit företagets 55 Linköpingsingenjörer flera år, men ännu så länge finns kameran bara som tillval när man köper dyrare bilar, som BMW:s nya 7-serie. Kameran i sig kostar 23 000 kronor.
Fler på gångBo Wass, som är utvecklingschef för Autolivs Night Vision, säger att ännu ett bilmärke snart kommer att erbjuda värmekameran som tillval. Vilket märke som står på tur avslöjar han inte, men det handlar om bilmodeller i lägre prisklass än tidigare.
Värmekameran borde sitta i alla bilar, kan jag tycka. Den används som en slags backspegel fast sikten är flera hundra meter framåt och åt sidorna. Man kan urskilja vägen, naturen och byggnader. Vägmarkeringar och skyltar syns inte, eftersom de har samma temperatur som marken.
Ett djur eller människa syns som en vit fläck långt bort. Varma föremål är vita och kalla är svarta.
Får en varningssignalFyra sekunder från kollisionsrisken får föraren vid landsvägskörning en varningssignal, en gul varningsskylt. Varningen kommer senare om man kör med lägre hastighet, som stadstrafik.
Nödbroms på vägKameran hämtar in data från bilens hastighet och rörelseriktning och räknar själv ut när det ska varnas. Varningssignalen syns också i vindrutan framför föraren.
- Vi jobbar också med att kameran i framtiden ska kunna agera ihop med en automatisk nödbroms, säger Bo Wass.
"Känns tryggt"Nyligen undrade jag i Corren hur många älgar, rådjur och vildsvin som står utmed vägkanten och kollar mig när jag kör hem. Efter att ha provkört bilen med Autolivs värmekamera installerad vet jag.
Inte så många djur faktiskt, åtminstone inte just den här disiga och dimmiga måndagskvällen är väl bäst att tillägga. Jag såg en råtta kila över 34:an.
Det kändes tryggt bakom ratten eftersom jag satt och tittade på 8-tumsskärmen vid instrumentpanelen. Den skannade av vägen, fälten och skogen hela tiden. Allt vilt var som bortblåst.
Kameran är så känslig för varma föremål att jag såg en förare som kastade ut en cigarettfimp.
I centrum rattar Patrik Wenner bilen, många fotgängare är ute. På skärmen syns folk gå utmed trottoarerna. Personerna blir gula på skärmen. Plötsligt rör sig en kvinna hastigt utåt gatan på ett övergångsställe på Malmslättsvägen. Kameran reagerar genast och sänder ut en varningssignal. På vindrutan i ögonhöjd, dyker det samtidigt upp en varningsskylt. Men inget pling. Det vill inte BMW-kunderna ha.
50 miljoner bildproverFör att kameran ska kunna känna igen människor och djur i mörkret har Patrik och de andra ingenjörskollegorna på Autoliv hämtat data från 50 miljoner bildprover ur tusentals filmsekvenser. Datauppgifterna, eller filmbilderna, kommer från 15 länder i hela världen i olika miljöer och väderlekar.
Ska kolla renarAutoliv har även haft många testpiloter ute för att samla in filmsekvenser, från älgsafari i Markaryd till storstadstrafik i Asien. Ingenjörernas jobb är att få kameran att skilja djur och människor från andra varma ting som elskåp och ladugårdar som läcker värme.
- Snart ska vi dra till norra Sverige för att samla in data om renarnas uppträdande, säger Patrik.
- Tänk dig bara hur krångligt det kan vara att lära datorn att skilja på en cyklist som sitter ihopkrupen på sadeln och en fotgängare, säger Karl Munsin i baksätet. Han är ansvarig för Autolivs kundkontakter.
I slutet av provturen tätnar dimman. Bilden på monitorn är fortfarande bra. Tanken slår mig om man kan navigera bilen enbart med hjälp av monitorn.
- Det går säkert, men bara korta sträckor, säger Karl Munsin.
Värmekameran kommer säkert att rädda människoliv i trafiken precis som Autolivs andra produkter, bilbälte och airbags.
- I reklamen säger vi att vårt företags produkter räddar 20 000 liv varje år, berättar en stolt Bo Wass.