â SĂ„ hĂ€r brukar det nĂ€stan aldrig se ut, sĂ€ger Johan HydĂ©n och visar upp en klase stora röda jordgubbar som vĂ€xer bland de gröna plantorna.
Han driver jordgubbsodlingen pÄ Torrberga gÄrd utanför Skeda och berÀttar att den senaste vÀrmen i kombination med den kalla vÄren gjort att fler jordgubbar Àn vanligt har mognat samtidigt.
Vanligtvis brukar han öppna för sjÀlvplockning efter midsommar, men pÄ grund av den stora tillgÄngen öppnade han redan i mÄndags.
NÄgra som Àr igÄng och plockar Àr Helene Trygg och barnbarnet Leila Kalm.
â Jag var hĂ€r första dagen. De Ă€r jĂ€ttegoda, sĂ€ger Helene.
Ăven pĂ„ Tift SödergĂ„rd mognar jordgubbarna fint nu. Det berĂ€ttar Lennart Hammarlund som driver jordgubbsodlingen.
â Det gick sakta under vĂ„ren. Jag trodde knappt det skulle bli jordgubbar till midsommar, men nu Ă€r det gott om bĂ€r, sĂ€ger han.
Den senaste tidens vÀrme drev fram att bÀren mognade, men egentligen Àr 30 grader inget favoritvÀder för en jordgubbsodlare.
â Nu Ă€r det mer lagom vĂ€der sĂ„ att det gĂ„r normalt och inte mognar för snabbt.
Han har ocksÄ öppnat sjÀlvplockningen. Första dagen var i lördags.
â Det kĂ€nns roligt, det Ă€r det man har framför sig och jobbar för. Helst före midsommar och fina jordgubbar sĂ„ att folk blir nöjda.
Johan Hydén berÀttar att han hoppas pÄ 20 grader och vÀxlande molnighet framöver för en bra jordgubbssommar.
â Men Ă€r det nĂ„got jag har lĂ€rt mig i det hĂ€r jobbet Ă€r det att man aldrig ska gnĂ€lla pĂ„ vĂ€dret, sĂ€ger han.