Vatten renas med ozon

Avloppsvatten innehåller i dag höga halter av läkemedel. I snitt rensas bara drygt en fjärdedel bort. Nu testas en ny metod i Linköping: vattenrening med ozongas.

LINKÖPING2014-07-07 21:15

Reningen av läkemedelsrester i avloppsvatten måste bli bättre. Det tycker Jonas Malmborg, utvecklingsingenjör vid Tekniska verken i Linköping.

– Det mesta går igenom verken helt opåverkat, säger han.

Smärtstillande, ångestdämpande preparat och hormoner är bara några exempel på läkemedel som passerar genom människokroppen och hamnar i vårt avloppssystem. Det som inte rensas bort släpps ut i sjöar, åar och älvar och kan i höga halter göra fiskar sterila hämma tillväxt av alger och kräftdjur. Ytterligare ett problem att brottas med är den så kallade cocktaileffekten. Ett område som väcker stor oro.

– Vi vet egentligen ingenting om hur blandningar av olika substanser påverkar vattendragen. Det finns inga studier på det området än så länge men ju fler substanser som kan rensas bort desto bättre, menar Jonas Malmros.

Nu testas alltså en ny reningsmetod. Målet är att sätta Sveriges första anläggning för avloppsrening med ozon på kartan.

Ozon, är inte det farligt?

– Det är en farlig gas som ska hanteras med respekt men den har bra egenskaper för ändamålet. Den har visat sig ha förmågan att ta bort merparten av alla läkemedel när det används vid rening.

Hur funkar det?

– Gasen bubblas genom vattnet genom fyra meter höga plaströr. Gasen slår sönder läkemedlet, eller läkemedelsmolekylerna, och tar bort effekten. Lite som att förstöra ett pussel. Bitarna passar inte för sitt ändamål längre.

Försöket beräknas vara färdigt i mars 2015. Förhoppningen är en färdig fullskaleanläggning redan under 2016. Chanserna att lyckas är goda tror Jonas Malmborg.

Kan ni se några nya oönskade effekter av reningsmetoden?

– Det är det vi försöker ta reda på nu. Vi måste säkerställa att ingenting farligare bildas, än det farliga vi tar bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om