Vattnet i lagunen tjänligt – med anmärkning

Badlagunen vid Johannelunds badplats i Stångån mitt i Linköping erbjuder badbart vatten den här sommaren. Det är tjänligt – om än med anmärkning.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2013-07-20 10:30

Corren var med när miljöskyddsinspektör Ewa Johansson tog det senaste provet för några dagar sedan.

– Provsvaret visar att det ligger en aning över gränsvärdet för enterokocker och bedöms som tjänligt med anmärkning. Det är ändå långt ifrån att klassas som otjänligt, så någon risk att bada i lagunen är det inte, säger hon inför den stundande badhelg.

Miljökontoret kommer att ta nya prover på måndag. Vid provtagningen alldeles efter midsommar visade sig det första provet också vara med tvekan tjänligt, men ett nytt prov två dagar senare var utan anmärkning. Värre var det vid premiären förra sommaren. Badlagunen har kommit till för att göra det lättare för mindre barn att bada i Stångån, men den fick en dålig start ifjol. Vattnet i lagunen visade sig till att börja med vara så stillastående att mag- och tarmbakterier växte till och gjorde badvattnet otjänligt.

Ett tag var det så mycket bakterier i vattnet att det fanns risk för att de badande skulle få magproblem. Miljökontoret hade inget annat val än att stänga av badlagunen under några veckor. För att öka genomströmningen av vatten justerades bland annat placeringen av en del stenar på bottnen i lagunen och några togs bort. Efter några veckor hade vattenkvaliteten förbättrats och bad kunde åter tillåtas.

Mot bakgrund av vad som hände förra sommaren tas prover var fjortonde dag i badlagunen den här säsongen – för säkerhets skull. Nyligen sköts också ett antal kanadagäss för att minska deras tillhåll i anslutning till badplatsen.

Med hjälp av en vattenhämtare fyller Ewa Johansson en flaska med vatten från en halv meters djup.

– Vattenkvaliteten kan variera från dag till dag beroende på tillfälligheter, som hur många småbarn som badar här, om det är vindstilla så att vattnet blir mer stillastående, om det regnat så att föroreningar från land kan ha spolats ner i lagunen. Men oavsett vilka förhållanden som råder måste vattnet vara tjänligt för att vara badbart, säger hon.

Som jämförelse tar hon även prover i Stångån från bryggan alldeles i närheten. Där har vattnet varit tjänligt hela tiden.

Vilka bakterier kontrolleras?

– E-coli och enterokocker, som är mag- och tarmbakterier från människor och fåglar och kan förekomma i vattendrag. Här följer vi de gränsvärden som EU satt.

Vad händer om man får i sig för mycket av dem?

– Oftast handlar det om magreaktioner med diarré och kräkningar. Det riskerar att drabba framför allt de personer som är känsligast, som barn och äldre.

Badlagunen i Johannelund är bara en av trettio badplatser i kommunen, där Ewa Johansson tar prover. På de andra 29 badplatserna räcker det med prover var tredje vecka. Det blir en tur på minst 25 mil för att fånga in alla.

– Hittills har alla dessa haft tjänliga prover, så låt oss hoppas att det fortsätter så hela sommaren, säger hon.

Vid besöken på badplatserna tittar Ewa Johansson också om det finns alger i vattnet. Hittills har hon endast sett att det förekommer i Svinstadsjön, men inte i någon större mängd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om