Från årsskiftet har kapaciteten på urologmottagningen på US minskat med nästan 40 procent. I Motala och Norrköping är minskningen 30 procent.
Orsaken är den nya arbetstidslagen (ATL) som skärpt kraven på obruten dygnsvila, även hur många timmar anställda får arbeta per vecka.
Ihop med en långvarig läkarbrist gör det att urologmottagningarna i länet halverat sin kapacitet. Det bedömer Bill Pettersson, överläkare på urologen US.
Problemet är, säger han, att urologkliniken inte klarade vårdgarantin ens före årsskiftet. Det är ont om urologer i hela landet och omorganisationen. Det finns ett akut behov av ytterligare 4-5 urologer och fler kommer att behövas.
Samtidigt väntas en kraftig ökning av den patientgrupp som redan är störst på urologkliniken, de med prostatacancer.
Från och med i vår har män äldre än 50 i Östergötand rätt att få ta PSA-prov. I nästa månad väntas därtill Socialstyrelsen besluta om att sänka PSA-nivån för när vården bör utreda misstanke om cancer. Det spås öka tillströmningen av patienter med 25 procent.
- Har patienten fått besked om förhöjt PSA ska han inte behöva vänta mer än en månad på att få komma till kliniken och bli utredd, säger Bill Pettersson som är bekymrad över att så många ur patientgruppen köar i flera månader.
Patientföreningen för prostatacancerdrabbade i Östergötland skriver i ett brev till landstingsdirektör Åke Rosandher att föreningen "ser med oro på tillgången till vård för prostatacancerpatienter de närmaste fem åren."
Som Corren tidigare berättat har landstinget gått med på att förhandla om lokala avvikelseavtal från ATL när det gäller vilken kompensation i tid den som har bakjour ska få vid en störning. Bill Pettersson tror en lösning där kan underlätta något, men inte tillräckligt.
Det viktigaste nu är att förhindra att fler läkare flyr landstinget, säger han och menar att det kräver att anställda får vara med och påverka arbetsmiljön och organisationen. Bill Pettersson nämner resandet läkarna måste göra i länet som ett exempel på en förändring som aldrig varit accepterad i läkarkåren.
- Det är ineffektivt att behöva jobba på olika sjukhus, tycker han.
Lasse Pettersson (vl) som är ny ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden välkomnar ett ökat personalinflytande.
- Hittar man bättre arbetssätt och kan visa fördelarna med dem är vi självklart beredda att diskutera förändringar, säger han.