Alltfler barn köper skraplotter för sina pengar, säger flera spelbutiksägare. Det finns ingen åldersgräns som ger dem rätt att neka lottköp.
-- Barnen köper skraplotter för sina veckopengar och de blir väldigt knäckta när de inte vinner, säger en butiksägare.
Ingen butiksägare vill framträda med namn med tanke på att inkomsterna från spelbolagen ATG och Svenska Spels on-linespel i butikerna betyder så mycket. Svenska Spel har egna skraplotter, både i butik och på nätet medan ATG har ett samarbete med det andra stora lottbolaget Spero som även de har skraplotter både i butik och på nätet. En tredje bolag är Folkspel som säljer Sverigelotten.
Barnen är oftast i nio-tioårsåldern men det händer att så små barn som femåringar vill handla. Enligt lotterilagen, §35, finns det inga åldersbegränsningar för att köpa eller sälja skraplotter. Spero rekommenderar på sin hemsida att handlarna ska hålla en sextonårsgräns, det finns inskrivet i avtalet med handlarna.
Svenska spel har en åldersgräns på 18 år för vadslagningsspel exempelvis Lången, Dagens dubbel eller Matchen. Men för stryktips, Keno och Lotto finns ingen gräns och inte heller för skraplotter.
-- Det är hårda krav på vadslagningsspelen men inga alls på lotterna. Vi följer vad de säger men tycker det är konstigt. Och får inte barnen köpa hos mig går de till en annan butik, säger en butiksägare.
Han och flera kollegor vill ha en laglig åldersgräns som hindrar lottköp av alltför unga i alla butiker, det hjälper inte att gå ut ensam och förbjuda.
Det började med de billigaste lotterna för en femma men nu ser butiksägarna att barnen också köper dyrare lotter.
-- Det blir fler och fler barn som köper. Börjar barnen spela nu är risken stor att de fastnar i ett spelberoende senare i livet.
Ludvig Anholt är vd på Spero och tycker att det är ett problem med lotter till barn. Han har inget emot att det införs en legal åldergräns för skraplotter.
-- Det är självklart att vi också skulle se positivt på att det var en striktare reglering. Vi tycker inte att det är okay att sälja till minderåriga. Våra produkter vänder sig överhuvudtaget inte till dem som är under arton år, säger Ludvig Anholt.
Svenska spel utbildar alla sina ombud i såväl spel- som ansvarsfrågor och har ingen fast åldersgräns för skraplotter. Det är upp till spelombudens omdöme om de säljer till minderåriga.
-- Vi har stängt av flera ombud som inte hållit åldersgränserna på vadslagningsspelen, säger presschefen Tommy Wahlgren på Svenska Spel.
Ska det bli en åldersgräns så bör den omfatta alla slags spel och lotter, menar han, och påpekar att då får Bingolotten och därmed idrottsrörelsen problem.
-- Men det är egentligen lotteriinspektionens sak att förklara varför det inte finns någon åldersgräns på bland annat skraplotter. Kommer det ett sådant beslut måste vi naturligtvis rätta oss efter det, men vi jobbar överhuvudtaget inte på att få begränsningar. Men kommer det då förutsätter vi att det kommer över hela linjen och att inga lotterier undantas, säger Tommy Wahlgren.
För spel på nätet gäller överlag en lagstadgad artonårsgräns. Kunden får uppge ett personnummer och det kontrolleras mot folkbokföringen. Därefter går ett brev ut till den adress och den person som har det personnumret tillsammans med en personlig kod som möjliggör uttag av eventuella vinster.