Veganer kan bli världens starkaste

Vegomässan blir bara större. Rekordmånga utställare lockar allt fler besökare. Årets mässa får internationella inslag: en holländsk djurförsöksforskare och därtill en berlinare som bevisar att det går att både vara vegan och en av världens starkaste män.

Grönsaker. Intresset för att äta vegetariskt bara växer.

Grönsaker. Intresset för att äta vegetariskt bara växer.

Foto: Mostphotos

LINKÖPING2018-02-05 13:30

Men också lokala framgångsrecept står på programmet. Det handlar till exempel om Oumph!, varumärket från Mjölby som har blivit ett begrepp bland veganer. Företaget satsar nu också utanför landets gränser. Lennart Bjurström från Food for Progress berättar mer.

Årets konferencier Erika Frost är också en lokal förmåga numera, i full färd med att starta restaurang och café i Syas gamla stationshus. Hon är kock, konditor och kokboksförfattare med flera välkända restauranger och caféer som hon driver under namnet Open New Doors.

Och så de internationella inslagen: från Europas vegohuvudstad Berlin kommer Patrik Baboumian som är en av världens starkaste män med flera världsrekord i tyngdlyftning. I kroppsbyggarkretsar anses ofta köttätande vara den enda vägen till muskler, och där har Baboumians motto väckt starka reaktioner: ”Riktig styrka kräver inga dödsoffer". I Sverige är han också känd för sin medverkan i tv-serien "Köttets lustar" där Henrik Schyffert granskade köttindustrin.

Från Nijmegen i Holland kommer Judith van Luijk som förra året skrev en avhandling om djurförsök.

– Vi sticker ut hakan lite med det här seminariet som handlar om djurfri biomedicinsk forskning, säger Jan-Erik Strömberg, vegomässans projektledare. Judith van Luijk skrev förra året en avhandling som visar hur problematiskt det ofta är att upprepa djurförsök och därmed kan deras vetenskaplighet ifrågasättas.

Att genomföra den här föreläsningen blir möjligt genom Blanche Lindgrens donation till stiftelsen "Forska utan djurförsök" och några av Sveriges främsta forskare medverkar också.

– Karoline Jönsson föreläser om grönsaksodling och växtbaserad självhushållning, säger Kim Ekerstad som är programansvarig. Hon är aktuell med nya kokboken "Det goda gröna" och har också medverkat i tv.

Vegomässan erbjuder förstås också provsmakning och vegoprodukter som säljs till mässpris. Rekordmånga tillverkare och organisationer medverkar.

Östergötlands bästa vegodisk respektive vegocafé/restaurang ska utses, och enligt Jan-Erik Strömberg har flera riktigt bra nomineringar kommit in. Tävlingsbidragen till "årets vegorecept" är ännu inte särskilt många, så här finns goda chanser att bidra och få en fin placering.

Fotnot: Vegomässan äger rum på lördag den 10 februari 10-16 på Konsert & Kongress.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om