"Vemodigt", sa biskop Martin och lade ned kräklan

Martin Modéus har lagt ned biskopsstaven. Det skedde vid lunchtid vid en mässa i Linköpings domkyrka. "Det har varit en god tid här i stiftet", sa han efteråt.

Strax efter klockan tolv på lördagen lade Martin Modéus ned kräklan, vilket innebär att han inte längre är biskop i Linköpings stift. "Det känns vemodigt", sa han efteråt.

Strax efter klockan tolv på lördagen lade Martin Modéus ned kräklan, vilket innebär att han inte längre är biskop i Linköpings stift. "Det känns vemodigt", sa han efteråt.

Foto: Johan Rödin

Linköping2022-11-26 13:16

Efter närmare tolv år som biskop i Östergötlands stift flyttar Martin Modéus ut ur biskopsgården i Linköping och går vidare till att bli ärkebiskop i Uppsala. Han fick 59 procent av rösterna vid biskopsvalet.

undefined
"Att hela tiden påminna sig själv och att påminna kyrkan och samhället att det finns en institution som är närvarande i varje by egentligen. Det finns ingen annan institution i samhället som har den närvaron", säger Martin Modéus som svar på frågan vad han ser som sin främsta uppgift som blivande ärkebiskop.

– Det känns vemodigt. Det har varit en god tid här i stiftet med fantastiskt fina människor, ett roligt arbete och vackra bygder. Jag har bara lovord, säger Martin Modéus efter mässan.

I sitt avskedstal tackade Modéus sina medarbetare och hyllade det arbete som görs ute i stiftets församlingar och slog ett slag för hederligt Lutherskt vardagsarbete.

– Det har inget alls att göra med det där om "Luther på axeln". Det handlar om att i det lilla finns det stora. Hjältar och helgon kan nog vara trevligt att ha. Men ingenting går upp mot rejält vardagsjobb. I mitt mottagningstal 2011 hörde jag mig själv säga att "biskop är man tillsammans". Det visade sig stämma. Så roligt det har varit att få jobba tillsammans med er. Tack till er alla", sa Modéus.

undefined
Nu lämnar Martin Modéus Östergötland och Linköpings stift för att bli ärkebiskop i Uppsala.

Vad tar du med dig från dina närmare tolv år här?

– Livet i församlingarna. Hur det hela tiden finns saker som är på gång. Människor som vill och kliver fram och säger "jag vill vara med och bära det här". 

Nu går du vidare till en ännu viktigare uppdrag. Vad ser du som din främsta uppgift som ärkebiskop?

– En väldigt viktig sida är att vara perspektivbärare av det marknära. Att hela tiden påminna sig själv och att påminna kyrkan och samhället att det finns en institution som är närvarande i varje by egentligen. Det finns ingen annan institution i samhället som har den närvaron. Kyrkan är en viktig samhällsbärande kraft. 

Sista frågan: Du är en inbiten seglare. Vad gör du med båten?

– Den får ligga kvar i Östergötland ett tag. Sen får vi se.

Det finns fina vatten i Roslagen med.

– Det gör det. Men vi har de finaste skärgårdarna här. Det vågar jag säga.

undefined
Strax efter klockan tolv på lördagen lade Martin Modéus ned kräklan, vilket innebär att han inte längre är biskop i Linköpings stift. "Det känns vemodigt", sa han efteråt.

Lördagens välbesökta mässa i domkyrkan avslutades med att Modéus gick fram för att lägga ned kräklan (biskopsstaven) på altaret.

undefined
Sist i processen i den sista mässan som biskop i Linköpings stift gick Martin Modéus som efter nära tolv år lämnar Östergötland för att bli ärkebiskop. Framför honom (i rött) gick hans företrädare Martin Lind, östgötabiskop 1995-2011.

Det gjorde han bland annat i närvaro av sina två företrädare, Martin Lind och Martin Lönnebo.

undefined
Med ålderns rätt väntade biskop emeritus Martin Lönnebo, 92, in den inledande processionen från sin hedersplats framme vid altaret. Lönnebo var biskop i Linköpings stift 1980-1995.

De tre senaste östgötabiskoparna har alltså hetat Martin. Men nu bryts trenden. Martin III efterträds av Marika Markovits, som lämnar sin tjänst som domprost i Stockholms domkyrkoförsamling. Hon blir den första kvinnliga biskopen i Linköpings stift och biskopvigs i Uppsala domkyrka den 15 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!