Veterinär krävs på omedelbar bättring

Veterinären har gett djur antibiotika utan att det framgått varför. Han har också gett djur felaktiga doser medicin och förvarat instrument bland disk och mat i köket. Nu har Länsstyrelsen fått nog.

LINKÖPING2015-09-11 06:45

Länsstyrelsen har gjort tillsyn hos veterinären upprepade gånger sedan 2011 och väljer nu att dela ut ett vitesföreläggande med krav på omedelbara åtgärder.

– Han har fått chanser och vi har kommunicerat med honom i olika ärenden. Nu behövde vi vara tydliga med att han ska arbeta så som veterinärer ska arbeta, säger länsveterinär Pernilla Stridh vid Länsstyrelsen i Östergötland.

Veterinären medger att fel har begåtts.

– Det är slarvigt av mig att jag gjort så här. Jag vet hur man för journal. Jag har haft många kunder och skjutit på journalföringen till senare tillfälle och det har inte blivit bra. Jag kommer inte att arbeta så i fortsättningen, säger veterinären till Corren.

Kliniken, Er Veterinär i Linköping, håller nu stängt för ombyggnad som beräknas klar om några veckor.

Länsstyrelsen har fått klagomål från personer vars djur behandlats. Tillsynsbesök som myndigheten gjort 2011, 2014 och 2015 har visat brister i hygien, journalföringen och läkemedelshanteringen, enligt myndigheten. ”Vissa journaler är tomma, andra innehåller knapphändiga uppgifter vilket gör det svårt att förstå hur djuren har mått och hur behandling har utförts och varför” skriver Länsstyrelsen i sitt krav på åtgärder.

Veterinären ska också ha gett läkemedel till djur utan att mikrobiologisk provtagning först skett, i fall där lagen kräver det.

I kliniken har städningen varit eftersatt och i ett kök i anslutning till kliniken har veterinären blandat rengjorda instrument med disk och mat. ”Med de hygienbrister som finns är risken för vårdrelaterade infektioner stor” skriver Länsstyrelsen.

Trots att veterinären har sagt att han ska ordna städning, förvaring och åtgärda brister i journalföring och hygien delar myndigheten ut föreläggandet.

– Han försöker förbättra men det händer inte tillräckligt snabbt, säger länsveterinär Pernilla Stridh.

Förbättring är dock redan igång, enligt veterinären. Kliniken utökar lokalen och renoverar ytskikten. Brister i journalföring och medicindosering ska också vara historia, enligt veterinären.

– Jag vill inte heller ha det så här, säger han.

Den som inte rättar sig efter ett föreläggande från en myndighet kan få vite (böter för att inte följa myndigheters beslut). I fall som gäller veterinärer kan Jordbruksverket som sista åtgärd dra in legitimation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om