Veterinärfrågan: Urinsten hos katter

Veterinär Ritva Krokfors Wretemark svarar på läsarnas frågor om husdjur. Den här gången rör det kissproblem som kissar kan ha. Se också tidigare frågor och svar.

Linköping2009-04-21 01:32

Är det vanligt att kastrerade hankatter som inte får gå ut, håller sig och rör sig för lite och därför kan få njurproblem? Kan en hankatt som haft problem med "grus" i njurvägarna och ordinerats specialfoder gå över till annat foder när han får börja gå ut?
Linda och Andreas
nyblivna ägare av "hittekatt" från katthemmet

Vår hankatt ser ut att ha svårt att få ut kisset. Det ser ut som att han sitter och trycker, men att inget kommer ut förrän rätt lång tid. Ganska nyligen har jag också märkt att sanden i kattlådan kan vara lite rödfärgad runt urinen.
Kan det ha något med hanens kissproblem att göra?
Orolig kattägare

SVAR
Det är ganska vanligt att katter får problem med urinsten. Nästan alltid finns dessa stenar i urinblåsa (inte i njurar) som grus och kan då orsaka täta urineringar, dålig urinstråle (katten sitter länge och kissar), smärta vid urinering och rödfärgad - blodtillblandad - urin.

Hos hankatter kan stenarna packas ihop till klumpar och täppa till urinröret helt eller delvis. Katten får då svårt att kissa, vilket naturligtvis är mycket smärtsamt och kräver snabb veterinärinsats. Honkatter har vidare urinrör än hankatter och får mycket sällan problem med urinstopp.

Behandlingen vid akut urinstopp är att under bedövning "rensa" urinröret från stenar, spola ur urinblåsan, ta reda på vilken typ av urinsten katten har och sätta in honom till att börja med på ett foder som löser upp urinsten och senare på ett annat foder som förhindrar bildandet av ny urinsten.

I akutfasen skall katten också ha smärtstillande medicin och eventuellt antibiotika om man misstänker bakterier i urin. Det finns även mediciner som stärker blåsväggen som man kan överväga att ge katten under läkningstiden.

Urinstenar består av olika sorters mineraler, den vanligaste typen av urinsten hos huskatter innehåller mycket magnesium. Gruset i urinblåsan kan ibland packas ihop till större stenar och orsaka samma typ av obehag som grus (blod i urin mm), misstankarna bekräftas då med hjälp av ultraljud eller röntgen och oftast måste man operera bort dessa stenar. En sjukdom som kan var förvillande lik urinsten är blåskatarr. Symtomen kan vara precis de samma och det kan krävas laboratorieundersökningar och mikroskopisk undersökning av urin för att skilja dem åt. Ibland kan katten ha både urinsten och blåskatarr...

Förekomsten av urinstenar styrs av många faktorer, bl.a. ärftliga/anatomiska faktorer (t.ex. trångt urinrör, fetma) och faktorer i omgivningen ("dåligt" foder med högt magnesiuminnehåll, att katten dricker för lite och rör på sig för lite).

Omvänt så kan man till stor del förebygga uppkomsten av urinsten genom att ge katten bra foder hela livet, se till att katten dricker vatten, hålla kattlådan fräsch (eventuellt ha flera kattlådor speciellt om man har flera katter), se till så även innekatten får motion och aldrig låta katten bli fet.

Om katten en gång har blivit behandlad för urinsten bör den få stenförebyggande foder resten av livet. Om han inte gillar det ordinerade fodret finns det flera fabrikat att välja mellan, hör med ett större djursjukhus.

Ritva Krokfors Wretemark
Veterinär

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om