"Vi äldre får ständigt vara på vår vakt"

Bedrägerier mot äldre personer ökar i omfattning. Nu satsar polisen för att minska antalet brott. "Vi kan inte acceptera den här situationen", säger Sofia Hedberg, kommunpolis i Linköping.

"Vi äldre måste hela tiden vara på vår vakt", säger Bertil Eriksson som får stöd i sin ståndpunkt av kommunpolis Sofia Hedberg.

"Vi äldre måste hela tiden vara på vår vakt", säger Bertil Eriksson som får stöd i sin ståndpunkt av kommunpolis Sofia Hedberg.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2018-05-22 09:00

Försök inte lura mig är samlingsnamnet på ett utbildningspaket som tagits fram för att öka kunskapen om hur äldre kan förebygga och skydda sig från att bli utsatta för bedrägerier.

I Linköping har polisen ökat trycket för att få bukt med brottsligheten.

Som en viktig pusselbit i detta fungerar kommunpolis Sofia Hedberg.

Hon har rest runt med portföljen full med riktad information till pensionärsföreningar och veteranklubbar.

– Det är viktigt att det här kommer ut till dem som berörs. Brott mot äldre ökar. Det blir mer närgånget med hembesök och telefonsamtal som många uppfattar som väldigt personliga, säger hon.

Det så kallade "barnbarns-tricket" används av flera bedragare, enligt Hedberg.

– Någon ringer upp och förklarar att man är nära släkt med den som svarar. Samtalet fortsätter i förtrolig ton och till slut är man framme vid tidpunkten då "barnbarnet" förklarar att det är i behov av pengar. Kanske 10 000 kronor till en bil.

– Summan hämtas sedan av en bekant till "barnbarnet" och så har vi ett fullbordat brott som inte alltid är så enkelt att utreda.

– Vi äldre får ständigt vara på vår vakt, säger Bertil Eriksson, 76 år och kontaktperson för veteransektionen inom Linköpings orienteringsklubb.

För en tid sedan fick de besök av Sofia Hedberg som pratade om det förbyggande arbetet kring brott mot åldringar.

– Det var uppskattat. Vi lärde oss många nya bra saker. Jag är själv till exempel mycket försiktig när telefonen ringer från ett okänt nummer.

– Om personen i andra ändan verkar lite mystiskt och påstår att jag vunnit något brukar jag säga att Eriksson befinner sig på semester utomlands och kommer tillbaka om ett år eller så.

Telefonsamtal där den som ringer upp ber mottagaren att koppla upp sig med bankdosan till datorn för att förhindra ett pågående bedrägeribrott blir allt vanligare, enligt Sofia Hedberg.

– Personer som utför den här typen av brott är oftast vältaliga och pratar i vänlig ton. Bästa rådet är att avsluta samtalet direkt, även om det kan upplevas som lite ohyfsat, säger hon.

– Vi äldre har fått lära oss sen barnsben att inte vara otrevliga, säger Bertil Eriksson.

– Det är faktiskt okej att vara det i en sådan situation, menar Hedberg.

Försök inte lura mig

Försök inte lura mig är ett samlingsnamn på ett utbildningspaket som tagits fram av polisens Nationella Bedrägericenter i samverkan med Pensionärernas Riksorganisation (PRO), SPF Seniorerna och Brottsofferjouren (BOJ).

Utbildningspaketet hittar du här:

http://www.pro.se/Leva--bo/Projekt/Forsok-inte-lura-mig/

https://www.spfseniorerna.se/sa-tycker-vi/forsok-inte-lura-mig/

Kontaktpersoner inom polisområde Östergötland:

Sofia Hedberg, kommunpolis, 010-566 54 95

Camilla Thorström, utredare bedrägeribrott, 010-566 56 77

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om