– Det är alkoholen som är problemet. När ungdomarna får tag på alkohol gör många dumheter, säger Tommy Johansson, bildningschef med ansvar för gymnasieskolan.
Hela våren har utbildningsförvaltningen och skolor fört diskussioner om alkohol och förberett insatser inför och under skolavslutningarna 11 och 12 juni och skolstarterna och nollningsfesterna i augusti.
– Vi vill ta ett långtgående ansvar för allt som har koppling till skolan och självklart har vi nolltolerans mot alkohol. Men det är inte vi som häller ut alkohol, säger Tommy Johansson.
Medan skolavslutningarna numera generellt är lugnare tillställningar är nollningsfesterna är ett fortsatt problem med stora mängder alkohol, beskriver Johansson. Sedan flera år arrangerar kommunen tillsammans med den ideella organisationen Vuxna på stan nattvandringar. Det har fungerat bra men räcker inte enligt kommunens uppfattning. Nu vill man satsa hårdare på förebyggande arbete för att förhindra att berusade tonåringar inte hamnar i city och måste omhändertas. Och där behövs polisens hjälp, säger Tommy Johansson.
I år organiserar kommunen och nattvandrarna sitt arbete så att vandringar dels sker i innerstan men även i ytterområdena, eftersom trenden de senaste åren varit att ungdomarna, framför allt yngre tonåringar, stannar kvar och festar där.
– Sitter ungdomarna i en lekpark eller ett skogsområde så kan nattvandrarna rapportera det till polisen. Då åker polisen dit och häller ut all alkohol om det finns sådan, hoppas Tommy Johansson.