"Vi får mycket skit i media"

Anders Mäki, klubbdirektör för LHC tycker att kritiken mot klubben och Ispalatset är orättvis.
– Det är kommunen som fördelar lokalerna, inte vi, säger han.

Hela havet stormar i Stångebrohallen när flera föreningar måste flytta på sig för att LHC ska få plats.

Hela havet stormar i Stångebrohallen när flera föreningar måste flytta på sig för att LHC ska få plats.

Foto: Berit Grenestam

Linköping2016-09-10 12:30

Han tycker inte att Linköping atletklubbs (LAK) beskrivning av det som hänt stämmer.

– I 22 av de 24 år som LAK tränat i lokalen hade vi tränat tillsammans med dem, och bland annat investerat i träningsredskap, säger han och fortsätter:

– När LHC, efter att LAK sagt upp klubbarnas samarbetsavtal, stod utan styrketräningslokal så var vi den enda elitklubben i landet som inte hade en träningslokal.

Läs mer: När LHC flyttade in åkte de ut

Att LHC fick kommunens hjälp att överta Budoklubbens lokaler är han glad över. Det enda han har hört om detta är att Budoklubben fick alternativa lokaler och var nöjda med dem.

Mäki menar att det är medias skriverier – om gräsplanen och nu lokalerna – som får andra föreningar att tro att Ispalatset styr och ställer. Hans uppfattning är att kommunen tittar på antalet utövare i en klubb – särskilt med fokus på ungdomar – och fördelar lokalerna utifrån detta. Att irritationen uppkommer kring just lokalerna i anslutning till Stångebro och Saab arena är för att hela LHCs verksamhet ligger här, förklarar han.

Istället för att klaga på att LHC har blivit för stora tycker han att man borde se vad LHC har betytt för all idrott i Linköping.

– Vi är frustrerade över att vi får så mycket skit i media. Vårt intresse är att se att all idrott och idrottskulturen växer i Linköping.

Att Ispalatset som ett helägt bolag till LHC AB kan misstänkas sitta på två stolar samtidigt stämmer inte eftersom bolaget inte styr över bokningarna, anser han. Han menar att med Ispalatset AB som entreprenör tjänar kommunen flera miljoner varje år.

– Vårt anbud låg tre miljoner under det som kom på andra plats i upphandlingen, säger han.

Överraskning

För Kultur- och fritidsförvaltningen kommer det som en överraskning att Derby bandy står utan möjlighet att träna styrketräning.

Jan Skogberg, gruppchef för område Idrott kommer inte ihåg något samtal från Håkan Stake i Derby bandy, inte heller att han skulle ha föreslagit klubben att träna i fotbollsarenan.

– Om Derby har tränat med LAK så är det ingenting vi har vetat om. Ingen från klubben har pratat med oss, säger han.

Han påpekar också att det egentligen inte finns några lagkrav som säger att en kommun måste ställa upp med vare sig idrottslokaler eller idrottshallar. Men konstaterar samtidigt att det medför ett stort mervärde för invånarna om det ges möjlighet att utöva både sport och kultur.

Nu ser förvaltningen en efterfrågan på nya sätt att utöva sport, utan att vara med i en förening.

– Intresset för att vara med i föreningar minskar och vi ser ett ökat behov av sådant som löpslingor och utegym, säger Jan Skogberg.

Ändrade regler

Att mindre klubbar har svårt att växa och utveckla sin respektive verksamhet säger sig fler företrädare för kultur- och fritidsförvaltningen ha sett. Under hösten sätter ett arbete igång som ska förändra bokningsreglerna.

– Det har länge varit så att många större klubbar som haft samma lokal år efter år av hävd fortsätter att få det. Det gör att mindre klubbar får hålla till godo med tider som blir över. Med dåliga tider blir det svårt för många nya och mindre föreningar att utvecklas. Det vill vi ändra på, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP).

Hon har inte heller haft någon vetskap om Derbys situation och säger att hon måste sätta sig med klubben i samtal för att reda ut vad som behöver hända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om