Efter avslöjanden om utpressning, hot och omfattande handel med svarta lägenheter, valde Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg att säga upp myndighetens avtal med samtliga så kallade etableringslotsar i slutet på februari. Corren kunde i samband med det berätta om nyanlända som hamnade mer eller mindre livegna i svarta lägenheter, och arbetsförmedlare vittnade om både undermålig kvalitet och rena maffiametoder hos lotsarna.
Nu har det gått knappt två månader, och Håkan Ljungberg, sektionschef med ansvar för Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag i Linköping, kan konstatera att det varit lugnare än befarat.
– Vi hade förväntat oss större oro, men det har flutit på tämligen väl, säger han.
Etableringslotsarnas uppgift var att hjälpa nyanlända invandrare med kontakter in i det svenska samhället. Främst handlade det om arbete, men också sociala kontakter och hur man får boende.
– Framför allt har vi fått hantera den sociala delen: vart ska man ta vägen om man har en fråga om det eller det? Men många av de frågorna kan vi hantera när vi har drop-in på tisdagar, säger Håkan Ljungberg.
Lotsarna fick tre månaders uppsägningstid, och en majoritet av dem som var inskrivna hos lotsar i Linköping är fortfarande kvar. 20 maj går uppsägningstiden ut, och för att möta det är Arbetsförmedlingen just i färd med att rekrytera en handfull ”kundstödjare”.
– De ska vara behjälpliga i flera olika delar. Kontakt mot arbetsgivare, men också vara ett stöd i hur man gör för att hitta bostad, hur det funkar med hälso-sjukvård och annat, säger Håkan Ljungberg.
Kundstödjarna ersätter dock inte lotsarna fullt ut. Alla som ville ha en etableringslots fick det, medan kundstödjarna ska kopplas in efter behovsprövning. Det innebär också att de kan användas till punktinsatser.
Kundstödjarna är ett nationellt initiativ, och projektanställs året ut. Hur det blir långsiktigt vet inte Håkan Ljungberg.
Många larmar om den akuta boendekrisen för socialt och ekonomiskt utsatta i allmänhet och för nyanlända i synnerhet. Correns granskning i februari visade att det med stor sannolikhet var många nyanlända som bodde svart, arrangerat av sina lotsar.
– Vi befarade att det skulle dyka upp många personer utan bostad eftersom lotsarna verkade ha varit involverade i bostäderna, men vi har inte märkt av det. Det är fortfarande vanligt att bo hos anhöriga och bekanta i tron att det ska lösa sig framöver, men det fanns även tidigare och vi ser ingen ökning av det, säger Håkan Ljungberg.