"Vi har aldrig stött på problemet"

Arbetsförmedlingen i Linköping har aldrig stött på en nyanländ invandrare med etableringsersättning som har tackat nej till ett lämpligt jobberbjudande.

LINKÖPING 131021  arbetsförmedlingen  Foto: Åke Karlsson, Corren

LINKÖPING 131021 arbetsförmedlingen Foto: Åke Karlsson, Corren

Foto: Åke Karlsson

Linköping2013-10-22 06:45

Det säger Håkan Ljungberg, sektionschef med ansvar för nyanlända invandrare med etableringsersättning och Henrik Johansson, samordnare på Arbetsförmedlingen i Linköping.

Båda har sett integrationsminister Erik Ullenhags presentation av förslag om att Arbetsförmedlingen ska kunna ställa krav på nyanlända invandrare att acceptera erbjudet arbete. De som tackar nej ska Arbetsförmedlingen kunna "stänga av" så att de förlorar både etableringsersättning och etableringsinsatser. Enligt Erik Ullenhag är just sanktionsmöjligheter ett önskemål som Arbetsförmedlingen har framfört.

Okänd bild

Varken Håkan Ljungberg eller Henrik Johansson känner igen den bilden från Linköping.

– Det är ingenting som Arbetsförmedlingen här har önskat. Vi har helt enkelt aldrig ställts inför ett liknande problem. Vi har ännu inte haft ett fall när en nyanländ invandrare har fått ett jobberbjudande och tackat nej till det, säger Håkan Ljungberg.

Brist på jobb är problem

I dag är drygt 300 personer med etableringsinsatser inskrivna på Arbetsförmedlingen i Linköping. Och det som verkligen anses vara ett problem är brist på jobb och praktikplatser för de här personerna.

– Jag önskar att det kommer fler jobberbjudanden. Vi letar fram både arbete och praktikplatser och när dessa väl kommer säger ingen nej till det. Tvärtom, säger Henrik Johansson.

Många vill också flytta för att hitta jobb. Inte det heller har varit något problem.

– De nyanlända har flytt sina länder. De har inte problem med att flytta igen för arbetets skull. Men det är också en situation som nästan aldrig uppstår; att en nyanländ invandrare blir erbjuden ett arbete långt borta någonstans, säger Håkan Ljungberg.

Storstadsfenomen

Ingen av dem tror att förslaget, även om det träder i kraft 1 juli nästa år som planerat, kommer att stressa eller pressa de nyanlända som deltar i etableringsinsatser på Arbetsförmedlingen i Linköping.

– Folk vill ju jobba. Det är kanske ett storstadsfenomen att de nyanlända inte accepterar jobberbjudanden. Men det fenomenet är helt främmande här, säger Håkan Ljungberg.

Alla ska jobba

För Marta Jakobsson från Brasilien, som bott fem år i Sverige, är förslaget inte kontroversiellt. Snarare onödigt. Hon kom för kärlekens skull. Hon söker jobb och planerar att starta eget företag. Några jobberbjudanden har hon aldrig fått. Och det är självklart för henne att man ska acceptera ett erbjudande om ett lämpligt arbete, särskilt om man inte har ett godtagbart skäl för att tacka nej.

– Finns det verkligen några som gör det? Söker man jobb och blir erbjuden det är det självklart att man ska acceptera det, säger Marta Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om