– Redan för sex år sedan skrev Linköpingsföreningen ett brev till förbundet i Stockholm. Vi ansåg att det ställdes orimligt höga krav på små lokala ideella föreningar och vi bad om en dialog. Vi frågade hur vi skulle göra, men vi fick aldrig något svar, säger Camilla Johansson.
Detta skedde 2011, fyra år innan hon blev ordförande, men hon var med i föreningen innan dess.
– Enligt Brottsoffersjouren Sveriges stadgar med minimikrav ska alla lokala föreningar följa dem. Dessa krav utformades i början av 2000-talet men med tiden har de minimikraven ökat. Vår förening skrev dock aldrig under det. Och på vårt rop på hjälp blev riksförbundets enda reaktion att vi själva måste lösa det. Vi har inget förtroende för dem längre, säger Camilla Johansson.
Enligt henne upplever Linköpingsföreningens aktiva att riksorganisationen vill ha så många uppgifter av dem men när riksorganisationen ska ge något tillbaka blir det inget.
Brottsofferjouren är en ideell organisation som arbetar för alla brottsoffers rättighet att få det stöd som behövs för att få kraften och livslusten tillbaka. Organisationen består av lokala jourer runt om i landet, ett förbundskansli i Stockholm och en nationell stödlinje som är gratis att ringa till. Med hundratals ideellt utbildade personer stöder föreningar brottsoffer, vittnen och anhöriga som söker hjälp, genom att lyssna, ge stöd och goda råd.
Föreningen i Linköping har tio, tolv aktiva medarbetare och cirka 50 betalande medlemmar.
– Eftersom vi ansåg att kraven är för höga, och att vi inte fick någon respons från riksorganisationen under så lång tid, begärde vi utträde. Det står i stadgarna att de föreningar som inte följer minimikrav kan uteslutas. Vi ville inte vänta på det, säger Camilla Johansson och fortsätter:
– På samma sätt som vi har ansökt om att vara en del av organisationen kan vi ansöka om att gå ur. Våra volontärer sliter som djur ute på fältet och vi orkar inte tjafsa med riksförbundet.
Efter Linköpings begäran om utträde kom en tydlig reaktion från riksförbundet och ett konkret förslag.
– Vi har försummat föreningen, men vi vill gärna ha en dialog. Det är sent, det erkänner jag, men vi har föreslagit att vi träffas 15 november i Linköping. Det allra viktigaste nu är att vi har en dialog och att vi tillsammans löser den här situationen, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande.