”Vi jobbar intensivt med frågan”

Att rökdykare kommer ifrån varandra under en insats är inte bra. Förbundet har jobbat intensivt med att förbättra radioutrustningen, enligt förbundsdirektören Håkan Dahm.

Rakel , radio räddningstjänsten

Rakel , radio räddningstjänsten

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2014-03-20 09:00

Han påpekar att utrustningen kommer från gamla brandstationen i Linköping.

– Vi har gjort flera försök att få till en utrustning som är bättre än den de hade. Vi har jobbat mycket intensivt med den här frågan, säger Håkan Dahm.

Fast så ser det inte ut i tillbudsrapporterna. Har du tagit ditt arbetsgivaransvar när dina anställda fått jobba så här i flera år?

– Vi har jobbat med frågan hela tiden. Det har varit olika saker som kommit upp, så det är inte samma sak hela tiden. Det krävs också att man jobbar med en underhållsbit av det hela, som vi i olika instruktioner har påtalat. I några fall har det varit den mänskliga faktorn.

En rökdykare försvann på Nygatan. Det här är farligt för både allmänheten och era anställda. Hur ser du på det?

– Det är inte bra att man kommer ifrån varandra, men det var också en väldigt begränsad yta i det här fallet. Vi har tittat på det här, inte jag personligen, utan det är neddelegerat till de som jobbar med de här frågorna. Att de ska lösa uppgiften.

En rökdykarledare säger att han är rädd varje gång det blir en rökdykning för att man inte litar på radiokommunikationen. Vad säger du om det?

– Det är ju inte bra.

Apropå den trasiga maskinstegen menar förbundsdirektören att felet är att leverantören inte har lyckats laga den.

– Vi har inte kunskapen att renovera en sådan här stege. De har tyvärr flertalet gånger sagt att den har varit okej, vilket den inte har varit. Det innebär att vi kommer att blåsa den gamla utrustningen och stoppa in ny helt och hållet.

Om det under tiden börjar brinna i Lambohov en sen eftermiddag kommer räddningstjänsten helt enkelt att åka dit med den utrustning som finns. Så småningom kommer även höjdfordonet att anlända.

– I vissa situationer kan det komma att ta lite längre tid, ja.

Vad betyder det för Linköpingsborna att brandmännen får jobba med gammal och trasig utrustning?

– Att jobba med utrustning är det vi gör varje dag och vi har inte reserv på reserv på reserv. Det finns inte, det finns ingenstans. Vi har en utrustning som vi försöker se till att den är fungerande och i ett bra skick.

När maskinstegen åter ska gå att använda är i dagsläget oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om